Először látható Kolozsváron a legrangosabb nemzetközi sajtófotó-kiállítás

Július 22-ig látogatható még Kolozsváron a 61. World Press Photo kiállítás. A világ legrangosabb sajtófotó-kiállítását Bukarest és Temesvár után Kolozsváron is megnyitották.

Ámokfutás, polgárháború, menekültek, prostituáltak, ijesztő tradicionális testmódosítások – a világ díjnyertes sajtófotóinak kiállításán a Föld konfliktusai sűrűsödnek egy helyre, igaz, elvétve találunk „jó hírt” is, például a kizárólag megújuló energiából élő osztrák falu boldog lakosairól, egy testvérpárról készült sorozatot.A 61. World Press Photo verseny díjazottjait több mint 73 ezer fénykép közül válogatták ki, nyolc kategóriában. A nyertes munkák online is megtekinthetőek, de most először kiállítást is szerveztek belőle a kolozsvári Művészeti Múzeumban.Az év fotója a 2017 májusában csúcsosodó venezuelai politikai válság idején született: Caracasban a Nicolás Maduro elnök elleni tüntetésen elszabadultak az indulatok, a felvonulók összecsaptak a rendőrséggel, és egy felrobbanó motorbicikli miatt a 28 éves José Víctor Salazar Balza felgyúlt. Ezt a pillanatot kapta el Ronaldo Schemidt, az Agence France Presse fotósa. A bejárattal szemben elhelyezett fénykép hidegzuhanyként vezeti be a látogatót a világ aktuális ügyeiről tudósító kiállításba.

A World Press Photo versenyt évtizedekkel ezelőtt holland fotósok kezdeményezték, azóta nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát és száz helyszínen állítják ki a díjazott felvételeket. A kolozsvári kiállítás július 22-ig, szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között látogatható a Bánffy-palota földszinti kiállítótermeiben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?