Nemzeti ünnep a szatmárnémeti színházban

1848A március 15-i programsorozat keretében a Szatmárnémeti Északi Színházban este 18:30-tól pódium-előadással egybekötött ünnepi megemlékezést tartanak. A nagyváradi Kiss Stúdió Színház művészeinek előadásában műsorra kerülő pódiumestre, akárcsak a nemzeti ünnep más eseményeire, a belépés ingyenes.

A szatmárnémeti István-téri Petőfi szobornál megrendezett hagyományos ünnepi megemlékezés idén is az Északi Színház Nagytermében folytatódik. Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc hőseinek emlékére és tiszteletére rendezett ingyenes gálaest 2013. március 15-én, pénteken 18.30 órától kezdődik.

Az egybegyűlteknek Pataki Csaba szenátor, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke mond ünnepi köszöntőt, majd dr. Hermann Róbert főtanácsos, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatóhelyettese, az 1848-49-es forradalom történetének a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével kitüntetett kutatója tart előadást a forradalomról. A korábbi évekhez hasonlóan idén is március 15-én fogják átadni a szatmárnémeti RMDSZ szervezet 2013. évi díjait.34377741

Az ünnepséget a nagyváradi Kiss Stúdió Színház Fényes ég alatt című pódiumjátéka zárja, amely az 1848-49-es magyar szabadságharc történetét követi nyomon, a magyar irodalom gyöngyszemei által. A pódiumjáték előadói Kiss Törék Ildikó és Varga Vilmos.

A megemlékezést és ünnepségsorozatot a Szatmárnémeti RMDSZ, a Szent István Kör, valamint a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés szervezi. Társszervezők: az Identitas Alapítvány, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a Bartók Béla Kulturális és Hagyományőrző Egyesület, az Ady Endre Társaság, a szatmárnémeti Székesegyház Kórusa, a Dsida Jenő Cserkészcsapat, a Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács és a Kaplonyi Fúvószenekar.

Kimaradt?