Rút idők vidám történelme: a Görbe Pantheon

Többnyire Marosvásárhelyhez kötődő személyiségek karikatúráit, kis történeteit tartalmazza Gyárfás L. Miklós Görbe Pantheon című kötete, amelyet kedd este mutattak be Marosvásárhelyen a Bernády Házban.

„Látszólag hétköznapi emberek, akik részesei voltak a történelemnek" – róluk szól ez a kötet, mondta Káli Király István, a Mentor Könyvkiadó igazgatója.gorbe pantheon kiraly istvan ae

A Mentor egyébként szépirodalmi és történelmi munkák kiadását vállalta fel elsősorban, de a Görbe Pantheont nagyon fontosnak tartotta megjelentetni.

Gyárfás L. Miklós a 80-as években rajzolta karikatúráit ismert személyekről, akikkel rövid interjúkat is készített és Kép a keretben címmel közölte az akkori marosvásárhelyi magyar napilapban, a Vörös Zászlóban.gorbe pantheon gyarfas l miklos egyik- alanyaval kincses elemerrel ae

Összesen 74 rajz és interjú jelent meg annak idején, ezekből most 60-at válogatott be a kötetbe a kiadó. „Kimondott bölcsességek és bölcs rálátások könyve. Néhány szó és néhány vonal, rút idők vidám, szép történelme" – foglalta össze a lényeget Káli Király István.

„Annyira elütött attól, amit a Vörös Zászló közölt azokban az években" – mondta a házigazda Nagy Miklós Kund, hozzátéve: egy olyan korban éltek a megörökített, lerajzolt és meginterjúvolt emberek, amikor azt hitték, már rosszabb nem lehet. "De éltünk és boldogok voltunk, mert az volt a fiatalságunk" – jellemezte a méltató a kötetben felidézett korszakot.gorbe pantheon nagy miklos kund ae

Gyárfás L. Miklós karikatúrái elárulják, hogy jól ismerte alanyait. Egy-két vonással ki tudta hozni a lényeget, történetei humorosak, még akkor is, ha az interjúalany nem volt éppen humoránál.

A kötet azért is fontos, mert tájainkon kevés a karikaturista, kevesen vállalkoznak arra, hogy görbe tükröt tartsanak ismert személyiségek elé.

Kimaradt?