A Borszék Bogrács Feszt receptje: multietnikus ízek, outdoor extrák és ütős koncertek

Úgy tűnik, berobban egy új fesztivál az erdélyi rendezvények közé: július 13. és július 15. között tapasztalt szervezőcsapat létesít Borszéken gyakorlatilag önkéntes munkával olyan közösségépítő- és mentalitásváltó programsorozatot, amit már most jó följegyezni a naptárunkba. Nem mellesleg napi 2-3 nagy nevet is elhívtak koncertezni. Megszereztük a line-upot.

Ha szétnézünk az idei nyári fesztiválkínálaton, meglehet, a Borszék Bogrács Feszt – Ceaun Borsec Festival lesz az egyik meglepetés. A rendezvény ingyenesen kínálja programjait, az első kiadáson legalábbis.A „multietnikus művészeti és kulináris világok fesztiválja” nívóját nem csak az garantálja, hogy stratégiai partnere a bukaresti Balassi Intézet, és mellette számos romániai piacvezető outdoor intézmény (például az országos EKE, vagy a Munții Noștri), hanem az immár végleges line-up-on is érződik az igyekezet.

Hatalmas multikult-buli ígérkezik

A koncertfellépőkön végigtekintve valószínűleg mindenki talál valami kihagyhatatlan kuriózumot. Például az 1980-as évek underground szcénájának egyik fellépőjét, a Timpuri Noi együttest? Őket az első napon hallhatjuk, nagyjából ilyen hangzással, de elektronikusan is, a csapat mindenkori zeneszerzője-gitárosa-énekese, Dan Iliescu vezetésével:

Július 14-én Románia legprofibb cigányfúvósaival, a Fanfara Transilvaniával bulizhatunk. A világszerte körberajongott csapatról talán nem mindenki tudja, hogy autentikus balkáni dallamokkal teli műsorán találunk káprázatos sebességgel előadott (percenként 200 ütem) román népzenei dallamokat, balkáni ritmust, könnyűzenét, illetve mindezek egyedi hangzású ötvözetét. 

De itt lesz Herczku Ágnes is a Nikola Parov Quartettel, és az 1990-es évek latino pop stílusa és a frontember egyénisége miatt is kedvelt Bosquito csapata.

Bogrács-maratonra toboroz Soni, a „bográcskirály”

A főleg filmes projektjeiről ismert Secvențe Kulturális Egyesület és a Papa la Sanyi kulináris brand szervezte esemény az ismertető szerint nem jelent mást, mint három, műhelyekkel, versenyekkel, bemutatókkal, táncokkal, fotókiállításokkal, filmvetítésekkel, koncertekkel tarkított napot, amelyen tíz meghívott kisebbség ízvilága kóstolható.

A tervek szerint számos, a székelyföldi térségben ritkábban alkalmazott szervezői újítást is behoznak a fesztiválra, tudtuk meg Sanyi Pădureantól (Papa la Sanyi), ilyen például az is, hogy nem készpénzzel, hanem zsetonokkal vásárolhatjuk meg eledelünket és italainkat az egyébként borszéki sípályán berendezett koncerthelyszínen. A fesztiválnak Sanyin kívül a Romaqua Group a főtámogatója, és számos élelmiszeriparban működő szponzort is sikerült Sanyinak és barátjának, a szervezőtársul szegődő Dan Burlacnak meggyőznie. „A borszéki közösségben borúlátást tapasztaltam, és látva, hogy a fürdőtelep jó része romokban hever, felmerül az ötlet, hogy szervezzünk egy fesztivált, amely felvillanthatna még egy reménysugarat, termő talajt adna egy kis lelkesedésnek” – fogalmazott Sanyi, aki egyébként 2008-ban a sikeres Az vagy, amit megeszel projekt menedzsere is volt.

A kulináris programok csúcspontjául a Bogrács Maraton ígérkezik: tízféle nemzet bográcsosát kóstolhatjuk majd meg, a Románia bográcskirályaként ismert Soni (Papa la Soni vendéglők), azaz Sanyi vezetésével. Itt jó tudnunk: csapatok nevezhetnek be, a verseny szabályzatát hamarosan közzéteszik. Megtudtuk, pénzdíjas lesz a verseny, és az ország legjobb séfjei közül is lesznek a zsűriben.

Sokszínűségben gondolkodnak

Dan Burlacnak pedig ördöge volt, vagyis medvéje: mint megtudtuk, a borszéki önkéntes fiatalokkal legutóbb pár napja gyűlésező szervezőcsapattal a fürdőtelepen sétáló filmes producer az egyik helyi hegyimentővel mérte fel a terepet, és éppen elszólta magát a festői látványt csodálva, hogy „no, már csak egy medve hiányzik” – amikor éppen előballagott egy hatalmas példány. Majd kiballagott a képből.

„Hiszünk abban, hogy eme kezdeményezéssel felhívjuk az ide látogatók figyelmét arra a sokszínűségre, természetességre, amely a hely adta lehetőségeket, illetve termékeket jellemzi” – mondta a filmproducer, aki a szervező alapítvány alapítója és vezetője is.

A két ötletgazda fölvállalta, hogy a projekttel rámutat Borszék fürdőváros országos, sőt európai fontosságát a gyógyturizmus piacán. Ehhez megnyerték a borszéki városházát is, ugyanakkor számos helyi panzió és vendéglő támogatását is.

A rendezvénysorozatot négy panelben építették fel: kultúra, turizmus és egészség (beleértve a környezetvédelmet is), kulináris világok és film – fotó – koncert. A sűrű kínálat hangsúlyos pontja a sport is – utóbbinál számos, országos szakmai partnerrel működnek együtt, és neves személyiségekkel is lehet majd találkozni a programokon, például Török Zsolt aradi hegymászóval, vagy a folyóban maratont szaladó Avram Iancuval.

Nem mellékesen a fesztivál nyitónapján nagyszabású környezetvédelmi akcióval rajtolnak, ahová várják a jelentkezőket, ugyanakkor július 1-jéig a szervezőcsapathoz is toboroznak önkénteseket, akiknek szállását, étkeztetését is biztosítják.

Program

1. nap – július 13.

10 – 18: Sajtótájékoztató - Ökológiai tevékenység - Afro hangszerek műhely - Magyar hangszerek műhely - Műhely gyermekeknek - Kézműves műhely - Fotókiállítás megnyitó (a bukaresti Balassi Intézet programja) - Slackline műhely - Roma mesterségek műhely

18 – 20: Filmvetítés: Testről és lélekről (Borszék színpad, a bukaresti Balassi Intézet programja) - Egészség műhely - Zene műhely (kisszínpad)

20 órától - Nagyszínpadi koncertek

  • White Mahala
  • Timpuri Noi
  • Városi hóra (élőzenés buli)

2. nap – július 14.

10 – 18: Duathlon sportverseny - előző napi műhelyek + Néptánc műhely

18 – 20: Filmvetítés: România neîmblânzită - Konferencia: Outdoor Kultúra (Tibi Ușeriu, Toma Coconea, Török Zsolt jelenlétében) - Néptánc műhely

20 órától - Nagyszínpadi koncertek

  • Rotilos
  • Fanfara Transilvania
  • Bosquito
  • Városi hóra (élőzenés buli)

3. nap – július 15.

10 – 18: Tájékozódási túraverseny - előző napi műhelyek + Siklóernyő műhely és Fotóműhely – Főzőverseny

18 – 20: Filmvetítés: Környezetvédelem (SUA) Korabeli Borszék – fotó és képeslap-kiállítás (a bukaresti Balassi Intézet programja) - Egészség műhely - Néptánc műhely - Díjátadó

20 órától - Nagyszínpadi koncertek

  • Égvilág
  • Mircea Vintilă
  • Nicola Parov Quartet és Herczku Ágnes
  • Városi hóra (elő zenés buli)

Helyszínek: Borszéki sípálya, Tündérkert környezetvédelmi terület, Borszék fürdőtelep, Kalandpark. A szervezők fenntartják a programváltoztatás jogát, újdonságokat az esemény Facebook-oldalán lehet követni.

Kapcsolódók

Kimaradt?