Így tervezd a nyári szabadságodat – erdélyi fesztiválnaptár

Összegyűjtöttük egy helyre a kisebb és nagyobb, városnaposabb vagy fesztiválosabb, ingyenes és fizetős erdélyi nyári zenés rendezvényeket. Van ahol már részletes program is van, máshol egyelőre csak az időpont ismert, mindenesetre már a hétvégén több erdélyi településen indul a szabadtéri dínom-dánom.

Június

8-10. Udvarhely Napok

A székelyudvarhelyi Városi Parkban és a szomszédos minifocipályán zajlik hétvégén a városfesztivál, tematikus sátrakkal, gasztro- és borudvarral, gyerekprogramokkal, és esti stílusban viszonylag széles skálát lefedő esti koncertekkel. A gyerekeket a Karaván és az Iszkiri zenekarok szórakoztatják, a felnőttek Szabó Benedek és a Galaxisokra, Anna and the Barbiesra, Deák Billre és Szabó Balázs és Bandájára lazíthatnak. Teljes program itt.

8-10. Fehér Megyei Magyar Napok

A több helyszínen zajló rendezvény központja Nagyenyed, ahol a kollégium és hazalátogató elszármazottak körül forognak az események. Családi programokra, Beatricére és népzenére lehet számítani, fellépnek például a Fölszállott a Páva vetélkedő közönségdíjásai. Teljes program itt.

15-17. Várkert Fesztivál, Gyalu

A gyalui kastély még restaurálásra vár, de a kastélykert harmadik alkalommal is megnyílik (főleg) a családok előtt. Az idén három naposra bővülő fesztiválon három színpadon tucatnyi együttes lép fel: lesznek népzenei, régizenei, könnyűzenei és alternatív zenei előadások is.A fellépők sorát a Budapest Bár nyitja, de elviszi Gyaluba a legújabb, Bob Dylan-előadását Földes László Hobó is, fellép a Kaláka, valamint a Bohemian Betyars is. A program itt olvasható

Belépés: vasárnapig vásárolhatók még kedvezményes jegyek: 3 napos bérlet 35 lejért, napijegy 20 lejért. A teljes ár 50/30 lej. 14 év alatti gyerekeknek a belépés ingyenes.

18-24. Szent László Napok, Nagyvárad

A nagyváradi „magyar napokon” 23-án, szombaton családi napot szerveznek, amelyen a legnagyobb kihívás a tinédzserek szórakoztatása lesz. Nekik média workshopot tart Oláh Gergő Péter fény- és vágótechnikus csapata. A fesztivál meghívottai között találjuk a kortárs magyar íróvizslát, Deményt is. A nyitónapon avatják Rhédey gróf szobrát, amelyben időkapszulát helyeznek el. A program hamarosan elérhető lesz, addig is itt olvasható a szervezők tájékoztatása.

24. Cseresznyemajális, Magyardécse

Folkos-könnyűzenés program, 50 fajta cseresznyével.

Június 21 – július 1. Jazz in the Park, Kolozsvár

Az egyre nagyobb tömeget vonzó kolozsvári sétatéri fesztivál, amely lazán értelmezi a jazz fogalmát, idén 11 naposra növekszik. A nyitógálára sikerült meghívni a Buena Vista Social Club alapítóját, Juan de Marcost, aki a 14 legjobb kubai zenészt hozza magával, ők az The Afro-Cuban All Stars Big Band és a kolozsvári Magyar Operában lépnek fel június 21-én. A fellépők listája itt olvasható

Belépés: a sétatéri koncertek továbbra is ingyenesek. A Magyar Operában és a Művészeti Múzeum (Bánffy-palota) udvarán megrendezett koncertekre belépőt vagy bérletet kell váltani. A bérlet 560 lejbe kerül, az egyes koncertekre 70 és 140 lej közötti összegért lehet jegyet kapni, emellett a Jazz in the Park Alaphoz 10, 30 illetve 100 lejes támogatói jegyekkel járulhatunk hozzá.

Június 27-30. Double Rise, Torockó

Változik a helyszín felépítése: a koncerteket és a bulikat idén kiviszik a Székelykő lábához, de nem pont oda, ahol az eddigi években volt a nagyszínpad, hanem egy fásabb, erdősebb részbe, a kemping pedig szintén a falu szélén, a színpadok közvetlen közelében lesz. Több koncert és négy zenei helyszín lesz, egyik, a Hanglegelő, az elektronikus zenéé. A sport, az életmód, illetve a színházi és irodalmi programok idén is helyet kapnak a fesztiválon. A teljes program itt olvasható.

Belépés: a négy napos bérlet 249 lej, a kemping ára 39 lej a teljes időszakra. Napijegy 100 lejért kapható.

Július

5-8. VIBE Fesztivál, Marosvásárhely

A diákságot megcélzó VIBE a nyáriegyetem mellett Fashion Cornerrel, Hair- and make-up lounge-dzsal, bloggertalálkozóval és focikupával bővül idén. A koncertkínálat headlinerei Jax Jones, Sigma, Wellhello, Dub Pistols Sound System, Margaret Island és Byalex és a Slepp. Teljes program itt.

Belépés: június 12-ig lehet 149 lejes bérleteket váltani. Ezután július 4-ig 179 lejbe kerül a 4 napos bérlet, a VIP Pass 299 lej. Július 5-től a helyszínen 200 lejért lehet bérletet és 399 lejért VIP Pass-t váltani. A kemping 30 lej, a napijegy ára 69 lej. 

5-8. Hungarikum Napok, Nagyszeben

A családok szórakoztatására és helyi magyarság értékeinek felmutatására létrejött fesztivál könyvbemutatók, kiállítások és kézművesvásár mellett hangsúlyos gasztroprogramot tartalmaz. Lesz például „főúri főzés” Szilvássy Carola receptje szerint és a vasárnap délelőtt nagy közös gulyásfőzéssel telik majd, amit Csányi Sándor, Magyarország „gulyáskirálya”  irányít. Teljes program itt.

7. Ezer Székely Leány Napja

Az „összetartozás, a hagyománytisztelet és a hit e legnagyobb székelyföldi ünnepén” több ezren gyűlnek össze a csíksomlyói Nyeregben ezen a szombaton. Pénteken pedig Székely Népviselet Napja lesz, így előfordulhat, hogy bankban, postán vagy üzletben népviseletbe öltözött alkalmazottak szolgálnak majd ki. Tavalyi képriportunk itt olvasható.

8-15. Csíkszeredai Régizene Fesztivál

A régizene profi művelőinek és egyszerű kedvelőinek szóló fesztivál idei témája a spanyol zene, amit koncertekben, előadásokban, filmvetítésen és spanyol borok kóstolásában is visszaköszön. Teljes program itt.

13-15. Borszék Bogrács Feszt

Először szervezik meg Borszéken a „multietnikus művészeti és kulináris világok fesztiválját". A rendezvénysorozatot több panelből építették fel: kultúra, turizmus és egészség (beleértve a környezetvédelmet is), illetve gasztronómia. Program itt.

12-15. Gărâna Jazz Festival

A hegyi jazzfesztiválok romániai elsőszülöttjét 22. alkalommal szervezik meg a bánsági Szemenik-hegységben. Három színpad, több mint 30 fellépő, világzene, fusion, son cubano, amerikai és európai jazz. Idén jön többek között: Stanley Clarke Band, Sly & Robbie with Nils Petter Molvær, Eivind Aarset & Vladislav Delay és Avishai Cohen. Program itt

Belépés: négynapos bérlet 300 lej, háromnapos bérlet 240 lej, napijegy 85 lej.

16-22. Reneszánsz kastélynapok a miklósvári Kálnoky-kastélyban

Először nyitják meg a nagyközönség előtt a 2016-ban felújított eredetileg reneszánsz, később klasszicista stílusban átépített vadászkastélyt. Az ifjúsági és családos alkotótáborban a reneszánsz életérzés és az aratás témákhoz kapcsolódó programot ajánlanak, és igazi reneszánsz lakoma is lesz. Részletek itt.

18-22. Electric Castle, Bonchida

Románia design szempontjából leginnovatívabb zenei fesztiválja nevével ellentétben eklektikus koncertkínálatot jelent. Az egyik fő meghívott idén a háromszoros Grammy-díjas Damian Marley jamaicai reggae-zenész, Bob Marley fia. Fellép Jessie J, Mura Masa, Excision, Groove Armanda, Richie Hawtin is, de magyar zenekarok is lesznek, a Halott pénz és a Fran Palermo. Teljes program itt

Belépés: a bérlet 549 lejbe, kempinggel együtt 649 lejbe kerül, azok, akik a prémium zónákba is bejárást szeretnének, 899 lejért, kempingestől 999 lejért válthatnak belépőt. Ugyanígy két kategóriás napijegy kapható: 189/299 lejért, a nulladik napra 149 lejért. Aki 9999 lejt fizet, olyan ellátásban részesülhet, mint a headliner fellépők…

24-29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem- és Diáktábor – Tusványos, Tusnádfürdő

Az Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszédeiről elhíresült rendezvény az olcsó zenei fesztivál szerepét is betölti a környékbeli fiatalok körében. A részletes program még nem elérhető, de azt már tudni lehet a honlapról, hogy jön a Maszkura és a Tücsökraj, a Honeybeast, a Tankcsapda, a Vad Fruttik, az Ocho Macho, és a Bagossy Brothers Company.

Belépés: 16:00 óráig ingyenes, 16:00 óra után 20 lej, diákoknak, egyetemistáknak és nyugdíjasoknak 10 lej.

27-29. Csíki Jazz, Csíkszereda

A csíkszeredai jazzfesztivál 10. születésnapját ünnepli idén, akárcsak a Mesehetes nevű csíkszeredai zenekar, akik gyerekfoglalkozást zárnak majd. A fesztivál headlinerei között van a kubai Roberto Fonseca, a Buena Vista Social Club zongoristája és a svéd Dan Berglund. A fesztivál második napján lép fel a Sárik Péter Trió Berki Tamással, akivel 2015-ben közös lemezt adtak ki, a Fonogram-díjas Minden délibáb címűt. Eljön Csíkszeredába Románia egyik leghíresebb zongoristája, Sorin Zlat is, akit első nem amerikaiként díjaztak a floridai The Great American Jazz Piano Competition című versenyen. A programtervezet itt olvasható.

Augusztus

2-5. Untold, Kolozsvár

Van, aki egész évben várja, van, aki hónapokkal korábban eltervezi, hogy elmenekül Kolozsvárról a fesztivál idejére. Idén itt lesz a The Prodigy és ismét Armin Van Buuren zárja a fesztivált. Fellépők itt

Belépés: a négynapos bérlet ára kedvezményes áron 549 lej + illetékek, a VIP belépő 1100 lej + illetékek, napijegyet 247,50 és 302,50 lejért lehet váltani, naptól függően. Aki beiratkozik az érettségire, 499 lejért (+ illetékek) kaphatja meg a bérletet, aki tízesre vizsgázik, ingyen.

2-5. Méra World Music

Laza, zöld és nem csak a népzene kedvelőinek szól a Kolozsvártól 14 km-re lévő Mérán megszervezett világzenei csűrfesztivál. Idéntől a fesztivál zenei kínálata szombaton és vasárnap egy negyedik, családi koncerttel bővül. Az idei kiadás különlegessége, hogy a már megszokott helyszínek mellett a református templom kapui is megnyílnak a világzene számára. Részletek itt. 

Belépés: Early Bird bérlet 99 lejért kapható, július 23-tól 119 lejre emelkedik a bérlet ára. A 14 év alattiak ingyen vehetnek részt a fesztiválon egy 10 lej értékű utalvány megváltásával, amelyet a fesztivál területén szabadon lefogyaszthatnak.

2-6. Haferland hét

A szász erődtemplomok köré szervezett egyhetes program a szász kultúrát és kézművességet népszerűsíti. Klasszikus zenei koncertek, kiállítások, helyi termékek vására. Program itt.3-4. Dob-Ban Ritmusfesztivál, Csíkszereda, Mikó-vár

17-19. Awake, Gernyeszeg

Erdély második kastélyfesztiválját a gernyeszegi Teleki-birtokon szervezik meg, Marosvásárhelytől 20 km-re. A második kiadáson fellép például a Milky Chance, a Morcheeba, a Vița de vie együttes pedig a marosvásárhelyi filharmónia zenekarával tart közös koncertet. A fesztiválozók bérelhetnek könyvet a szabadtéri könyvtárból, kiülhetnek a mozikertbe, vagy épp felszabadíthatják az elméjüket a Feed Your Mind platform beszélgetésein. Fellépők itt.

Belépés: a bérlet 199 lej, sátorhellyel 225 lej.

17-19. Smida Jazz Festival

Az Erdélyi-középhegység három éve rendelkezik saját nemzetközi jazzfesztivállal, a bélesi gyűjtőtótól néhány lépésre. Fellépők itt

Belépés: a bérlet elővételben 139 lej, augusztus 1-től 169 lej, a sátorhely 55 lej. Napijegy 65 lejért kapható.

19-26. Kolozsvári Magyar Napok

A kilencedik KMN a Mátyás-emlékévhez kapcsolódik. A Sétatérre idén kisebb színpad kerül, a Farkas utcai színpadra visszacsempészik majd a fiatalokat inkább megszólító előadókat, a Romkert pedig megtelik majd a kimondottan Mátyás-korabeli falut idéző kellékekkel. A főtéri nagyszínpadon Lovasi András, Rúzsa Magdi, Révész Sándor és Závodi János, Keresztes Ildikó, a Bagossy Brothers Company, Demjén Ferenc és a 100 Tagú Cigányzenekar koncertezik. Részletek itt.

20-26. Partiumi Magyar Napok, Szatmárnémeti

Augusztus 26. - szeptember 2. Vásárhelyi Forgatag, Marosvásárhely

Augusztus 30. - szeptember 2. Őszi Sokadalom, Kézdivásárhely

Szeptember

9-16. X. Madéfalvi Nemzetközi Hagymafesztivál

10-16. Főtér Fesztivál - Nagybányai Magyar Napok

22-30. Hunyad Megyei Magyar Napok

27-30. Temesvári Magyar Napok

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?