Megünnepelték az Europa Nostra-díjas Kovács Piroskát

Itthon, saját falujában, a helyi közösséggel ünnepelve is átvehette Kovács Piroska az Europa Nostra 2012-es kulturális örökségvédelmi nagydíjat. Az eseménynek a máréfalvi kultúrotthon adott helyet, amely vasárnap zsúfolásig megtelt.

Dávid Lajos helyi polgármester mellett jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Szarka Gábor konzul, Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere, Antal István parlamenti képviselő és tiszteletét tette az Europa Nostra igazgatósági tagja, Piet Jaspaert is. Piroska néni munkásságát Pozsony Ferenc akadémikus, egyetemi tanár méltatta.Marefalva1

Áldás a bejövőnek, béke a kimenőnek! – idézte köszöntőjében a legismertebb kapufeliratot Dávid Lajos polgármester. Ennek szelleme érintette meg Kovács Piroska tanárnőt, amikor a székely kapuk megmentésével kezdett foglalkozni, fontosnak tartotta, hogy a székelység felismerje kulturális értékeit és megőrizze azokat. mondta. Örömét fejezte ki az elöljáró, hogy községük olyan tájházzal büszkélkedhet, amelyet szintén Kovács Piroska álmodott meg.

Kelemen Hunor szövetségi elnök példaértékűnek nevezte Piroska néni munkáját, úgy fogalmazott, székely kapuin át beengedte hozzánk Európát. Tevékenységének Európa szintű elismerése az összefogást példázza, tette hozzá.

Székelyföldet építeni kell, dolgozni érte – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Könnyebb sírni és panaszkodni, de eredményt csak munkával érhetünk el, a tüntetés ehhez nem elég. A demokratikus véleménynyilvánítás mellett, a saját helyén, mindenkinek dolgozni is kell – tette hozzá. Kovács Piroska életútja is ezt példázza, a nehezebbik, de az eredményes utat választotta, ezzel vívta ki Európa elismerését is. Hiszen Európa, az unió is a munkát, az értékek felmutatását díjazza, nem pedig a viszályok szítását.Marefalva3

A megyeitanács-elnöke megköszönte mindenkinek, Hargita Megye Tanácsa munkatársainak is hozzájárulásukat, akik végigvitték a projektet, melynek során felterjesztették az Europa Nostra díjra Kovács Piroska örökségvédelmi tevékenységét. A pedagógus és néprajzi gyűjtő fáradhatatlan munkájának illetve felkarolásának köszönhetően Székelyföld felkerült Európa kulturális térképére – méltatta Borboly Csaba. Végezetül megköszönte minden jelenlevőnek, hogy tiszteletét tette az ünnepségen.

Saját megfogalmazása szerint, félig máréfalviként üdvözölte Bunta Levente Piroska nénit, és dícsérte a közel fél évtizedes tevékenységét, munkáját pedagógusként illetve néprajzi gyűjtőként.

„Kovács Piroska az elmúlt évtizedekben számos olyan tudományos és kulturális rendezvényt, konferenciát szervezett, melyekkel tudatosította, hogy az itteni népi kultúra számos eleme nemcsak az erdélyi, hanem az összeurópai kulturális örökség szerves része. Neve és élete immár szervesen összefonódott a székelyföldi kapukkal, a székelység tárgyi és szellemi népi kultúrájának megmentésével, valamint átörökítésével” – fogalmazta meg laudációjában Pozsony Ferenc.Marefalva2

Az Europa Nostra egy Európát átfogó civilszervezet és hálózat, amely több mint 400 tagszervezetet és egyesületet, valamint 1500 magánszemélyt foglal magába, és több mint 5 millió európai polgárt képvisel. 1978 óta díjazza a műemlék-helyreállításokat, 2002 óta a díj az Európai Unió hivatalos kitüntetésévé vált. 2012-ben 38 országból 226 pályázat érkezett, amelyből 28 nyertest választott ki egy független, szakmai zsűri. Közülük hat személyt nagydíjjal is jutalmaztak, köztük Kovács Piroskát – ismertette Piet Jaspaert. Mint mondta, külön öröm volt számára, hogy ellátogathatott Székelyföldre, láthatta kulturális örökségünket, a székely kapukat, az itt élőket és Piroska nénit saját környezetében, otthonában. Számára ő a máréfalvi királynő, fogalmazott az Europa Nostra küldötte.

A díjat tavaly júniusban Lisszabonban adták át Piroska néninek, ahova a megyei tanács elnöke, Borboly Csaba kísérte el. Vasárnap otthonában is átvehette a rangos kitüntetést, amelyet Piet Jaspaert és Borboly Csaba adott át.Marefalva5

Kovács Piroska néni meghatódottan köszönte meg mindenkinek a szép szavakat. Mint mondta, harmadszor ünnepli a díjat, először Lisszabonban vette át, majd faluja köszöntötte, ez alkalommal pedig a Székelyföld. Megköszönte Borboly Csabának és Hargita Megye Tanácsának segítségét, nosztalgiával emlékezett arra, amikor a megyei tanács elnökével először beszéltek a székely kapukról és azok értékéről. Reményét fejezte ki, hogy tanítványai tovább viszik az értékőrző tevékenységet.

A közösség életében is kiemelkedő ünnepségre kulturális műsorral készült a helyi vegyes kórus, a furulyacsoport, a Rozetta néptáncegyüttes, valamint a Szentegyházi Gyermekfilharmónia. A rendezvény a község képtárában megtartott állófogadással zárult, valamint a vendégek megtekinthették a tájházat.

Kimaradt?