A Mikó-vár lesz az ingyenes SoNoRo-koncertsorozat következő helyszíne

Áthangolja a csíkszeredai Mikó-várat a SoNoRo, a klasszikus zenei rendezvénysorozat következő helyszíne ugyanis a Csíki Székely Múzeum lesz kedd este hét órától. A belépés ingyenes. 

Kőbe vésett rapszódia a címe a SoNoRo zenei program idei, április-szeptember között zajló, immár 6. kiadásának, mely révén a romániai épített örökséghez tartozó történelmi helyszíneket töltik meg ingyenesen hallgatható minőségi zenével. A keddi helyszínen, a Csíki Székely Múzeumnak otthont adó Mikó-várban találkozhatunk a zenei-kulturális projekt igazgatójával, Răzvan Popovici hegedűművésszel, aki a kamarazenei koncerten Bokor Ella csellóművésszel és kollégájával, Franceso Ionașcu hegedűművésszel játszik együtt.A projekt történetét nézve az látszik, hogy profi zenészek találtak ki több szálon futó minőségi termék-hálózatot: egyrészt immár 13. éve fesztivált szerveznek, mellette ösztöndíjprogramot működtetnek a tehetségek bevonzására és kinevelésére, évente tematikus koncertkörutat szerveznek – ennek része a csíkszeredai helyszín is, és azonnal föltűnik a plakátokon, hogy piacvezető hazai- és világcégek tekintélyes támogatói kereteit hasznosítják évről-évre ennek megvalósítására.

Ugyanakkor sorozataik egy-egy kulturális ügyet is tematizálnak, stratégiai partnereik segítségével. Itt van például a Kúriák sorozatuk, mely nemrégiben a konstancai kaszinó épületének állagjavításáért húzta meg a vészharangot, de ugyanezen sorozat pár éve még az erdélyi Apafi-kúriát is a figyelem homlokterébe helyezte:

Kulturális marketing

„A kíváncsiság fölkeltése és táplálása a cél” – fogalmaz Diana Ketler zongoraművész, a projekt művészeti igazgatója, a SoNoRo egyesület honlapján, ahonnan azt is megtudhatjuk, hogy a Kőbe vésett rapszódia koncertsorozat egyik fő célja, a korábbi Kúriák sorozathoz hasonlóan az, hogy visszaadják a zenének azokat a tereket, amelyeknek egy részét eleve zenei hangzás befogadására terveztek, például báltermeknek, kamarazenei előadótermeknek. Ugyanakkor céljuk a kulturális marketing is, azaz körútjuk révén felhívják a közönség figyelmét a feljavításra szoruló-, vagy éppen ellenkezőleg, sikerrel felújított műemlékekre, amelyek koncertjeik révén is visszatérhetnek a kulturális körforgásba.A SoNoRo kamarazenekari koncertjére érkezőknek jó tudniuk, hogy a Csíki Székely Múzeumban 19 órától kezdődő esemény dress code-ja a smart casual, tehát a farmerhez ajánlott gálacipőt, esetleg szép inget is öltenünk. Műsoron: Enescu, Beethoven, Ligeti György darabok szerepelnek. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?