Liszt-leveleket árvereznek el Genfben

Liszt Ferenc zongoraművész és zeneszerző saját kézzel írt leveleit árverezik el Genfben március 13-án. A leveleket, amelyek eddig nem kerültek a nagyközönség elé, a hétvégén állítják ki az Hotel des Ventes aukciósháznál Genfben.

A levelekben egyebek között a zeneszerző megemlíti barátságát Wagnerrel és Chopinnel, akiknek három eredeti partitúrát is dedikált.liszt

Az eladásra kínált darabok között van egy gyakorlófüzet, amelyet Liszt a tanítványa, Valérie Boissier számára komponált, és nyolc oldalon a művész által 1832-ben lejegyzett zongoragyakorlatokat tartalmaz. A tétel értékét 3000-5000 svájci frank közöttire becsülik.

A különleges zenei árverésen olyan híres zeneművészek kéziratai, kottái, dokumentumai, fényképei és emléktárgyai kerülnek kalapács alá, mint Bartók Béla, Paul Dukas, Nikita Magalov, Igor Sztravinszkij, Szigeti József és Richard Wagner.

Az árverésre kerülő darabok két gyűjteményből kerültek ki: Nyikita Magalov és az 1973-ban elhunyt világhírű hegedűművész, Szigeti József családja, valamint Robert Bory genfi zenetörténész gyűjteményéből.

Kimaradt?