Lipován orosz középiskolások magyar társaiktól tanulnak örökségvédelmet Brassóban

Tőletek akarunk tanulni, és nemcsak ma, gyermeknapon, hanem az év összes többi napján is – mondta Laczikó Enikő, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának államtitkára Brassóban annak a kulturális örökségvédelmi projektnek a bemutatásán, amelyen Tulcsáról érkezett lipován orosz, illetve három megye – Brassó, Kolozs és Maros – magyar középiskolásai vesznek részt. Az esemény célja az RMDSZ által hat éve rendszeresen megszervezett Örökségünk őrei: Fogadj örökbe egy műemléket! projekt meghonosítása egy másik kisebbségi közösségben.

A brassói rendezvényen Ambrus Izabella parlamenti képviselő köszöntötte az örökségvédelmi „stafétaátadás” közel húsz középiskolás résztvevőjét és kísérőit, továbbá bemutatta a magyar közösség fontos vallásos-kulturális találkozóhelyét, a Reménység Házát, ahol az esemény zajlik.

Az RMDSZ sikeres projektjét Nagy Kinga, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnökének munkatársa ismertette. Szeretnék ismét „divatossá” tenni a műemlékeket – mondta bemutatójában, és hozzátette: a projektnek az sem titkolt szándéka, hogy a hazai kultúra transzilván jellegzetességeit megőrizzék az utókornak. „Ezt csakis akkor tehetjük meg, ha a fiatal nemzedék magáénak érzi az épített örökséget, olyan környezetté teszik, amelyben otthonosan mozog” – tette hozzá Nagy Kinga, aki azt is elmondta: az RMDSZ népszerű projektjének eddig kétezer középiskolás résztvevője volt, akik mintegy száz műemléket vettek örökbe mostanáig. Rámutatott: a kezdeményezők számára jó lehetőség európai dimenziót is adni ennek a diákok bevonásával zajló kezdeményezésnek, amely Navracsics Tibor kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos védnökségét is élvezi.

Örökségünk őrei: magyar tapasztalatok, lipován orosz tervek

Ezt követően a brassói Áprily Lajos Főgimnázium „őrei” mutatták be az általuk mentorált brassói evangélikus-lutheránus templomot, amelyet a kolozsvári Horea úti neológ zsinagógához kapcsolódó örökségvédelmi tevékenységek következttek az Onisifor Ghibu Líceum magyar tagozta diákjainak bemutatásában. Maros megyéből a Telekiek unokái örökségvédő csapat tagjai, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákjai érkeztek Brassóba, ők mutatták be azt, hogyan fogadták örökbe és népszerűsítették a gernyeszegi Teleki kastélyt.

A lipován orosz közösségről szóló tudnivalókat, érdekességeket a csapatvezető tanár, Ulian Andreea Adelina mondta el, aki azt is kiemelte: vidékükön, amelyen teljes mértékben a közösségük által lakott falvak is vannak, nem az irodalmi oroszt beszélik az iskolában és otthon, hanem egyfajta orosz és török keveréknyelvet, azaz a lipován nyelvet. Azonban a diákok az előbbit is megtanulják, orosz irodalmi olimpiára is járnak rendszeresen. Egy másik érdekesség az, hogy vasárnaponként mindig népviseletben mennek templomba. Az örökbe fogadható kulturális örökség esetében a templomok mellett a régi, zsindelyes házak is szóba jöhetnek, hiszen azok is a lipován orosz identitáshoz tartoznak – tette hozzá.

Egymástól tanuljanak a fiatalok

A rendezvényt szervező Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője, Laczikó Enikő államtitkár azt mondta a Maszolnak, hogy a brassói csupán az első lépés a projekt hazai nemzeti kisebbségek körében való meghonosításának. „Vannak visszajelzéseim a török kisebbség részről is, akiknek szintén felcsillant a szemük a projekt hallatán és remélem, vevők is lesznek arra, hogy ők is átvegyék. Én minden olyan közösségi tervet sikeresnek tartok és felkarolok, amelyben fiatalok fiatalokkal osztják meg a kultúra bármelyik területén szerzett tapasztalataikat. Úgy gondolom, nem unalmas értekezleteket kell tartani arról, hogyan lehet átörökíteni ilyen értékeket, hanem a fiatalokat kell összehozni, mert sokkal hasznosabb az a tudás, amelyet egymástól szereznek meg” – nyilatkozta az államtitkár, aki a rendezvényen megköszönte Hegedüs Csillának, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető elnökének hozzájárulását és segítségét abban, hogy ez a projekt a többi nemzeti kisebbség számára is elérhetővé vált.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?