Román és magyar film is versenyez Karlovy Vary-ban

A Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában lesz Radu Jude új játékfilmjének világpremierje, Csuja László Virágvölgy című alkotását pedig az első- és másodfilmeseknek szóló East of the West versenyprogramba válogatták be.

Radu Jude „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” című filmjének címe idézet Mihai Antonescu román politikustól, aki a Minisztertanács előtt mondta el ezt a mondatot 1941-ben. A film a rendezői szándék szerint válasz erre a kijelentésre.A rendező sűrűnek nevezte a filmet, ugyanis több helyszín, több idézet, archív felvétel, 16 mm-es filmre és videóra felvett jelenetek, meztelenség, fanfár, lövöldözések és intellektuális humor is szerepel benne. „Egy film a teljes családnak” – foglalta össze Radu Jude. A film operatőre Marius Panduru, a főbb szerepeket Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia és Bogdan Cotleţ játszák.

Csuja László első mozifilmje, a Virágvölgy a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor Programjában készült Enyedi Ildikó mentorálásával. A film Magyarországon játszódik, napjainkban. A külvárosi lakótelepen unatkozó Bianka hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd kénytelen apát és otthont keresni, azonban senki sem fogadja be. Már-már feladná, mikor véletlenül találkozik a munkásszállón élő, jószívű Lacival, aki segíteni akar az utcán rekedt anyának és eldönti, hogy mindenáron otthont teremt számukra, olvasható a leírás a filmalap közleményében.A Virágvölgy különleges amatőr főszereplőkkel készült, a női főszerepben Berényi Bianka Instagram-sztár, az EU Cannibal frontembere, a férfi főszerepben Réti László, többszörös Speciális Olimpiai bajnok látható. A film forgatókönyvét Csuja László és Nagy V. Gergő közösen jegyzi, az operatőr Vass Gergely.

A Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivált június 29. és július 7. között szervezik meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?