Provokáció, nosztalgia és melankólia: elkezdődött a 17. TIFF

A megnyitó előtt félórával lezúduló eső nem riasztotta el a filmrajongókat: a meghívottakkal együtt kb. 3000-en vonultak ki Kolozsvár főterére a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) péntek esti hivatalos startjára. Június 3-ig, vasárnapig minden este sirályok társaságában nézhetünk filmet a hatalmas szabadtéri vásznon, illetve vehetünk részt különböző programokon a többi 18 helyszínen.

Tudor Giurgiu fesztiváligazgató bevallotta, néha jól esne megint egy kis, családias TIFF-et szervezni, húsz filmmel és néhány meghívottal, mint 17 évvel ezelőtt, de ez már lehetetlen, a TIFF megnőtt. Idén szinte 900 meghívott lesz jelen, 178 egészestés és 49 rövidfilm szerepel a programban.Mihai Chirilov, a fesztivál művészeti igazgatója a fiatalabb generáció figyelmébe ajánlotta az Ingmar Bergman-retrospektívet, szerinte a száz éve született svéd filmrendező szerepe a művészetben és a társadalomban olyan, mint ma egy influenceré. Külön kiemelte a Politikailag korrektnek lenni vagy nem lenni című tíz filmes válogatást, amely a jelenlegi társadalmi normákat feszegeti. A művészeti igazgató szerint a fesztivál idei kiadását a provokáció, a nosztalgia és a melankólia jellemzi.A nosztalgia és a melankólia a megnyitóra is jellemző volt, még Chirilov szolid, fekete-fehér öltözete is erre utalt. Nem volt semmilyen show-elem, mint például a tavaly a bolgár női kar éneke, ehelyett a májusban elhunyt Lucian Pintilie filmrendezőre és Doinea Cornea antikommunista ellenállóra emlékeztek. Levetítették a Doinea Corneáról szóló esszészerű dokumentumfilmet, a Păpușa címűt, amelyet épp egy kolozsvári születésű rendező, Marius Dumitru Șopterean jegyez. A cím arra a játékbabára utal, amelyben Doinea Cornea egy Nicolae Ceaușescunak címzett, felelősségre vonó levelet jutatott el a Szabad Európa Rádiónak.A nyitófilm komorabb volt a szabadtéri vetítéseken megszokottnál. Az izraeli-palesztin konfliktus ihlette Foxtrott az izraeli társadalmat szétziláló, generációról generációra öröklődő lelkiismeretfurdalást dolgozza fel, amit a háborús állapotok okoznak. A háború sivatagban unatkozó fiatal katonákat jelent, akik ha túl is élik a kötelező szolgálatot, általában nem ússzák meg életre szóló trauma, kezükhöz tapadó ártatlan vér nélkül. A háború egy sárba süllyedő határőr-bódé, a háború a foxtrott, amelynek jól meghatározott lépéseit apa és fia is követi. „Remélem, hogy másképp is megtanulunk táncolni” - jegyezte meg a filmvetítés után a rendező, Samuel Maoz, aki tulajdonképpen három, csattanóra végződő rövidfilmből építette fel egy széthullóban lévő család történetét, egy briliáns szürreális animációs intermezzóval.

Az alkotás a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Oroszlánt kapott, az „izraeli Oscar-díjátadón” pedig 8 Ophir-trófeát nyert.  A film ellentmondásos izraeli fogadtatására utalva a film rendezője elmondta, hogy Izraelben cenzúrázni próbálják a filmeket, de az, hogy a TIFF-en ilyen hatalmas vásznon vetítik, azt jelzi, hogy van még remény a szólásszabadságra. A TIFF a filmművészet Woodstockja, lelkendezett Samuel Maoz. A TIFF-en vetítik még a Foxtrottot május 27-én, vasárnap este háromnegyed 9-kor a Florin Piersic moziban, pénteken, június 1-én este fél nyolctól a Mărăști moziban és jövő vasárnap, 3-án délután 5-től a Iulius Mallban.

A június 3-ig tartó fesztivál további programjáról a honlapon, illetve a 19 helyszínen megtalálható programfüzetből lehet tájékozódni. Idén is nyomtattak rövidebb programajánlót magyar nyelven. Amint arról már írtunk, idén kiemelt a fesztiválon a magyar film jelenléte, a 3x3-as szekció Szabó István és Mészáros Márta filmjeit mutatja be, Mészáros Márta személyesen is Kolozsvárra látogat.

A fesztivál első hétvégéjét a bonchidai Bánffy-kastély udvarán is tölthetjük, itt szombaton és vasárnap 12-től délután 5-ig gyermekeknek szóló programok lesznek, szombaton este egy korai Hitchock-különlegességet, vasárnap este pedig a részben Erdélyben forgatott japán vámpírsorozatot vetítik. A vasárnapi vetítés után Telihold-parti (Fool Moon Party) is lesz. Az esti vetítésekre autóbuszok indulnak Bonchidára a TIFF-ház elől este nyolckor, vissza pedig 00:30, 02:00, 04:00 órakor. A menetjegy 10 lejbe kerül, ezeket minden nap délután négy óráig lehet megváltani a jegypénztáraknál. Azoknak, akik csak a partira mennének ki, vasárnap este fél 12-kor biztosítanak buszjáratot, erre a TIFF Facebook-oldalára küldött privát üzenetben lehet feliratkozni.
Mihai Chirilov és Tudor Giurgiu Balról jobbra: Lior Ashkenazi színész, Samuel Maoz rendező és Yonaton Shiray színész | fotó: Chris Nemes

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?