Jótékonysági pünkösdi koncertet tartott a Role zenekar Csíkszeredában

Idén 14-ik alkalommal szervezte meg pünkösdi koncertjét a csíkszeredai Role zenekar partnerével az Agora Alapítvánnyal közösen. A Hargitai Megyenapok keretében tartott ingyenes koncerten idén a brassói, Hunter-szindrómában szenvedő kisfiú, Csete Zolika javára gyűjtöttek.

Az Agora Alapítvány, a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa, az ADI Pro Cultura Siculi és a Csíki Anyák Egyesülete szervezte szombat este azt a koncertet, amelyen a Role zenekar mellett vendégelőadóként fellépett Antal Tibor és a Gyimesvölgye férfikórus, Nyisztor Ilona, és a bécsi Vivien Mittag is.

Amint az az est bevezetőjében elhangzott, a pünkösdhöz kapcsolódó csíkszeredai rendezvények egyik kiemelkedő momentuma a pünkösdi jótékonysági Role-koncert, amelyet az idén 14-ik alkalommal szerveztek meg szombaton a volt Szakszervezetek Művelődési Házában.

A Role zenekar és meghívottjaik a koncerten begyűlt adományt a Csíki Anyák Egyesülete javaslatára a Hunter-szindrómás brassói kisfiú, Csete Zolika megsegítésére, illetve a Hunter-szindróma kutatásának támogatására ajánlották fel. A koncerten hangfelvételről szólt a közönséghez Zolika édesanyja is, ismertetvén a jelenleg még gyógyíthatatlan betegséget, és szívből megköszönve az adományokat, amelyekkel a remények szerint a betegségre megoldást jelentő génkezeléses kutatásokat is segítik a hozzájárulók.

A Hunter-szindróma ritka és lefolyásában egyre súlyosabbá váló genetikai rendellenesség. Jellemzője, hogy az emberi szervezetben az egyes, sejtek által termelt anyagok lebontása és újrahasznosítása nem következik be. Amint a sejtek által termelt anyag halmozódik a szervezetben, a Hunter-szindróma jelei úgy válnak egyre inkább szembetűnővé. A betegség az élve születések számát tekintve 1:162.000-ből arányban fordul elő, túlnyomórészt férfiak körében. Bár a Hunter-szindróma nem gyógyítható, enzimpótlással kezelhető. Létezik több kiegészítő gyógy terápia is, amely a betegség velejáróit és tüneteit, és az ezekből eredő komplikációkat enyhíti.

„Vers, zene, jókedv, népdalok, méltóság, rock és reneszánsz zene, zenés csemegék, hagyományápolás és sok-sok jó barát találkozása a nézőtéren és a színpadon a pünkösd szellemében, a Role zenekar vezényletében” – fogalmaztak a szervezők a koncert során. A rendezvény alaphangját Vivienn Mittag már a nyitányban leütötte a Zolikának dedikált dalával, és azzal az üzenettel: „talpra áll, ki bíz, és tudja, miért”.

A témáról a Maszol Réka kismamablogja: Segítsünk Júliának elmozdítani helyükről a hegyeket! című írásában is olvashatnak. További támogatókat a Zolika megsegítésére létrehozott Facebook-csoportban várnak.

A Role zenekart 1987-ben alapították Csíkszeredában, amely a magyar irodalom, valamint a székely és csángó népi költészet remekeire építkezik, magában foglalva az ősi erdélyi tradíciókat, hagyományos dallamokat és a progresszív rockzene elemeit. Az évek folyamán több mint 300 saját dal, 14 koncept-műsort készítettek, a kodályi elvekre épülő gyerekkoncerttől az Ady Endre- és József Attila-versek dalba öntéséig.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?