banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Klasszikus mesterek nyomába szegődhetünk a csíkszeredai múzeum új tárlatán

Aba-Novák Vilmos, Nagy Imre és művészbarátaik az alcíme annak a rendhagyó festészeti tárlatnak, melyet csütörtök estétől szemlélhetünk a Csíki Székely Múzeumban. A szakmai tudnivalók mellett mutatjuk a kiállítás pünkösdi nyitvatartását is.

Újabb nagyszabású kiállítással jelentkezik a Csíki Székely Múzeum, mely az erdélyi múzeumi szcéna egyik, elmúlt évtizedben jól láthatóvá vált szereplőjeként idén is folytatja rangos kiállításainak sorát. A csütörtök este megnyíló Klasszikus mesterek nyomában – Aba-Novák Vilmos, Nagy Imre és művészbarátaik című tárlat 2018-ban, a csíkszeredai, zsögödi Nagy Imre születésének 125. évfordulójára hangolódik a város életében – miként az alig pár napja megnyílt kiállítása vagy a szászokkal folytatott személyes kapcsolatát fölkutató könyv is.

Az újonnan megnyílt Mikó-várbeli kiállítás, címéhez híven, Aba-Novák Vilmos és Nagy Imre festészetére, ezen belül korai alkotói korszakukra fókuszál, valamint művésztársaságuk válogatott munkáit tárja az érdeklődők elé – összesen 66 munkát.

A tárlat a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria és a Csíki Székely Múzeum közötti hagyományosan jó szakmai együttműködés keretében valósul meg, rendezője Szücs György művészettörténész, aki elmondta: a válogatás műtárgyai a magyar nemzeti galériából, valamint erdélyi magán- és közgyűjteményekből származnak, és a koncepciója a kiállításnak az, hogy megmutassa a legjobb Nagy Imre legjobb Aba-Novák képeket, valamint egy tárlaton belül prezentálja ezeknek azonos művészeti értékét.

A csíkszeredai városháza által fenntartott intézmény részéről Gyarmati Zsolt igazgató jelezte: a Munkácsy-tárlat óta sikertörténetet nyitott a múzeum, és a nagy kiállításaikat eddig több mint 120 ezer látogató tekintette meg. Az eseményen felszólalt a csíkszeredai polgármester és Magyarország konzulátusa képviseletében Lukács Bence Ákos vezető konzul. Az megnyitó végén pedig Szücs György kurátor ünnepi tárlatvezetésben is részesítette a megnyitón nagy számban megjelent érdeklődőket.

A Csíki Székely Múzeum pünkösdi nyitásrendje:
május 18., 20., péntek, vasárnap: 9.00-19.00
május 19., 21., szombat, hétfő: 9.00-17.00

Kapcsolódók

Kimaradt?