Meghalt Lucian Pintilie rendező

Hosszas betegség után, nyolcvannégy éves korában elhunyt Lucian Pintilie, az egyik legismertebb román színházi és filmrendező, forgatókönyvíró, producer és író.

A Wikipédia szerint Lucian Pintilie 1933. november 9-én született a jelenleg Ukrajna területén található Tarutinoban. A bukaresti Ion Luca Caragiale Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem színház tanszékén diplomázott 1956-ban. 1956-ban kerül a Román Televízióhoz, de hamarosan menesztik. 1958-tól több bukaresti színházban, de főként a Bulandra Színházban  tevékenykedik, számos kiváló előadást rendez, úgymint Max Frisch Biedermann és a gyújtogatók-ját, Makszim Gorkij-tól a Nap fiait, Bernard Shaw Caesar és Kleopátrá-ját, Csehov Cseresznyéskert-jét és Caragiale Farsang-ját. Ez utóbbinak 1969-es párizsi bemutatásával a nemzetközi színházi körökben is ismertté válik.

A filmművészet világába 1964-ben Victor Iliu asszisztenseként lép be. Következő évben már filmrendezőként debütál a Duminică la ora 6  (Vasárnap 6 órakor) című filmmel. A Victor Iliu emlékére rendezett és 1970-ben képernyőre kerülő Reconstituirea című filmjét néhány hét múlva vissza is vonják. Gogol A revizorját állítja színpadra a Bulandra Színházban 1972-ben, ám az ebben ábrázolt önmagától megittasult despotikus hatalom víziója miatt három előadás után betiltják, a következő évben pedig Pintilienek el kellett hagynia Romániát. Mielőtt 1974 Párizsban állapodik meg, még elkészíti 1973-ban a Salonul nr. 6 című filmjét a Jugoszláv Televíziónak.

Az 1974-1990 közötti időszakban a nemzetközi színpadokon rendez olyan darabokat mint Carlo Gozzi: Turandot, Csehov: Sirály, Három nővér, Cseresznyéskert, Molière: Tartuffe, Ionesco: Jacques vagy a behódolás, Luigi Pirandello: Ma este improvizálunk, Makszim Gorkij: Éjjeli menedékhely, Mozart: A varázsfuvola vagy Bizet: Carmen.

1980-ban visszatér Romániába, hogy a Caragiale Farsang-ja ihlette, De ce trag clopotele, Mitică? címet viselő filmet rendezze. Ám a munkát leállították az akkori kultúrfelelősök és a film a Jilavai Nemzeti Filmarchívumba (Arhiva Naţională de Filme de la Jilava) került, ahonnan csak 1990 októbere után jutott a képernyőkre. Pintilie maga is csak 1990 után tér vissza ismét az országba és válik a Román Kultúrminisztérium Filmművészeti Alkotási Stúdiójának igazgatójává.

Terminus Paradis című filmjéért kapta meg 1998-ban a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál a zsűrijének különdíját.

Kimaradt?