Csíkszereda polgármestere a társszerzője a „székely festő” 125. jubileumára megjelent könyvnek

Csíkszeredában ünnepi momentumok sorjáznak a csíki festészetet meghonosító Zsögödi Nagy Imre tiszteletére: a Mester születésének 125. jubileumára újranyílt a zsögödi képtár, de a város kiadásában könyv is született róla, melyet szerda este mutatnak be.

Sokan személyesen is ismerték Zsögödi Nagy Imre festőt a kedd esti kiállítás-megnyitóján résztvevők közül.„Majdnem egy utcában laktunk - morózus, kérges szívű művészembernek mutatkozott, de belül mégis jóság lakozott... és persze tehetség” – emlékezett vissza Józsa Kati, az egyik tárlatnyitóra érkező látogató. „És mindig adott lépes mézet, ha segítettünk neki hazavinni a felszerelést” – toldotta meg Ladó Enikő, majd meghatottan járták végig a jelenlévő népes társasággal egyetemben a tágas, napfényes képtárban a Mester újonnan fölhelyezett kiállítását.

Nagy Imre tiszteletére immár 45 esztendeje épült a Csíki Székely Múzeumhoz tartozó zsögödi képtár, mely kedd estétől, a festő hagyatékát gondozó kurátor, Szabó András munkájaként, pompás hangulattal gazdagítja a csíkszeredai programkínálatot.

Csíkszereda önkormányzata idén kiemelt figyelmet szentel „a székely festőnek”: 125 év telt el Zsögödi Nagy Imre – ahogy gyermekként szólították, Emre – születése óta. „Személyisége, művészi teljesítménye arra kötelez minket, hogy egy, az eddigieknél különlegesebb, alkotómunkája rejtett zugaiba való betekintést nyújtó kiállítással tisztelegjünk az eltelt egy és egynegyed század alatt megvalósított életmű alkotója előtt” – fogalmaztak a kiállítás szervezői. A képtárban a Mester alkotótevékenységét szakaszoltan bemutató befejezett művei mellett rengeteg rajz és vázlat kerül kiállításra, olyan művek, amelyek a munkássága ismerői szerint „alkotószelleme belső rezdüléseit jelenítik meg”.A tárlatnyitón összegyűltek egy perc kegyeleti csönddel adóztak a nemrégiben elhunyt egykori múzeumigazgató, János Pál emlékének, akinek hivatali idejében a képtár is épült, de akinek érdeme az is, hogy a 70-es évek elején  az ő vezetésével restaurálták a Mikó-vár műemléképületet. Ráduly Róbert Kálmán polgármester és Gyarmati Zsolt múzeumigazgató továbbá megköszönték az idén nyugdíjba vonuló kurátornak, Szabó András művészettörténésznek is az életműként jegyezhető szakmai tevékenységét.

Regényrészletekkel bővített könyv Nagy Imréről

A Csíkszereda Kiadóhivatal és a Csíki Székely Múzeum szerda este újabb momentummal állít emléket Zsögödi Nagy Imrének: a Der Maler Nagy Imre - A székely festő és az erdélyi szászok 1925-1935 - Emil Witting regényrészleteivel című könyv bemutatójára szerda este 6 órai kezdettel a Mikó-vár udvarán (kedvezőtlen időjárás esetén a városháza dísztermében) kerül sor.

 „Egy fényképpel lepett meg a minap Bács Béla János. Az egykori csíkszeredai MÁV-épület előtt készült, két fiatalember látható a fotón, amint egy szekeret húznak. Egyik a Béla édesapja, a másik az én édesapám. Valami hasonlót teszünk sok-sok év után, együtt húzzuk Nagy Imre és a szász közösség kapcsolatát felgöngyölítő szekeret”– fogalmazott a könyv beharangozójaként Ráduly Róbert Kálmán polgármester, aki a hivatkozott Bács Béla Jánossal együtt társszerzője is a kötetnek. A szerzőpáros a festő életének eddig elfeledett, elhallgatott, különleges tizenegy évét tárták fel: az erdélyi szászokkal kapcsolatos életszakaszát, „a szász kapcsolatot”. „Kevés olyan név van a székelység között, akikről a szászok tudják, hogy ki volt az” – fogalmazott beharangozóul Bács – „Zsögödi Nagy Imre viszont be volt oda ágyazva, egy értő, művelt és művészetértő közösségbe, és ott ért.”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?