Az Erdély című Edda-dal zárja majd a Szent György napokat

Az Edda Művek koncertje zárja az idei Szent György napokat, jelentették be csütörtöki sajtótájékoztatójukon az Erdély legnagyobb városünnepeként számon tartott fesztivál szervezői.

A sepsiszentgyörgyi városházán tartott sajtótájékoztatóra interneten kapcsolódott be Pataki Attila, a 40 éves magyarországi zenekar frontembere, aki gitárkísérettel előadta az Erdély című legújabb dalát, amelyet majd elénekel a Szent György napokon is, természetesen az elmúlt évek legnagyobb Edda számai mellett.  

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád pedig azt felelte Pataki Attilának, hogy a tavalyi városnapok záró koncertjére, az Omegára negyvenezer ember gyűlt össze, és idén is legalább ekkora közönségre számítanak.

edda

Mint arról beszámoltunk, a Szent György napok a változatos zenei stílusok ünnepe is, hiszen a szervezők úgy állították össze a színpadi programokat, hogy minden zenekedvelő megtalálja benne a kedvencét. Fellép az Edda Művek, a Ladánybene 27, Péterffy Bori és a Love Band, a Voltaj, a Neoton Familia, a Kiscsillag, a Zanzibár, Smiley és a zenekara, illetve a Star Jam Session, amelynek meghívottjai Charlie, Zsédényi Adrienn, Falusi Mariann és Haddaway. A rockzene kedvelőinek pedig a finnországi Domination Black együttes, Rudán Joe, a Scorpions Tribute és a Cherry Bomb lányegyüttes koncertezik.

Népzene, dzsessz, blues a Kultúrkertben

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum udvarán az idei városnapokon is helyet kap a Kultúrkert, ahol gyermekprogramok, kirakodóvásár és borudvar várja az érdeklődőket. Délelőttönként népzene és néptáncelőadások, esténként pedig jazz, blues és világzenei koncertekre kerül sor, számolt be Grubisics Levente fesztiváligazgató, aki szerint a népszerű Paprika Csárdát idén nem a Kultúrkertben, hanem új helyszínen, a testvérvárosok utcájában állítják fel.

mjuzeum

Vargha Mihály múzeumigazgató elmondta: örülnek, hogy a fesztivál bevonult a múzeumkertbe, hiszen azt szeretnék, hogy a tudomány és művészet vívmányai mellett nyissanak a civil élet fele is. Vargha Mihály szerint a Szent György napok kulturális hetére időzítették a Székely Nemzeti Múzeum által meghirdetett Kós Károly emlékév csúcspontját is. Akkor nyitják meg a „Kós Károly világa 1912” című kiállítást. Az az év ugyanis meghatározó volt Kós Károly életében, akkor döntött úgy, hogy Budapestről hazaköltözik Erdélybe, akkor fejezték be a Székely Nemzeti Múzeum épületét, a budapesti állatkert főépületeit, és a sztánai Varjúvárat. Ezt az időszakát mutatja be a kiállítás, Kós Károly fatornyait idéző installációkon.

sztgy

Az idei városnapokról részletes információk a rendezvény honlapján találhatóak. 

Kimaradt?