Őszinteségről és bátorságról szól a 11. Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó

A Csiky Gergely Állami Magyar Színház egyik védjegyévé vált Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozói idén tizenegyedik születésnapját ünnepli. A május 20. és 27 között zajló fesztivál előadásainak többsége az őszinteségről és a sokszor saját korlátainkat feszegető bátorságról mesél, derül ki a szervezők közleményéből.

Legyen szó az igazságtalanságok kimondásáról és a néző provokálásáról (Felhő a nadrágban), a sokáig elfojtott érzelmek feldolgozásáról (Near Gone), a színházi kanonizált műfajok dekonstrukciójáról (Előadás a narancsról), a multik és korporációs cégek világának személytelenségéről (Gerincbántalmak), a privatizáció zászlaja alatt kizsákmányolt családok és közösségek korképéről (Zrenjanin), a modern kori társadalom férfi és nő ideáljairól (Queendom, Macho Man), az idő visszafordíthatatlanságáról és a hétköznapi rutinban elpazarolt pillanatokról (tempus fugit, KA-F-KA), a politikum és a történelmi változások egyénre és közösségre gyakorolt hatásáról (A mi osztályunk), az LGBT közösségek jogairól (Coming Out. Homage to P.P. Pasolini), egy város hangulatának megragadásáról (A mi városunk), a nacionalizmus és patriotizmus fogalmának újraértelmeződéséről a digitális világban (Jami Körzet, előadás négy színésszel…) – a TESZT 2018-as kiadása arra ösztönzi a nézőt, hogy reagáljon a világ változásaira, hogy őszintén és bátran merjen kiállni az értékek mellett melyekben hisz, hogy ne féljen átlépni külső és belső korlátait és újraalkotni maga körül a világot. Hogy jelen legyen a saját életében, a közösség életében, és a fesztivál életében. Hogy élvezze a találkozó nyújtotta lehetőségeket, a szakmai és emberi találkozásokat, azt a családias, nyitott légkört, ami több mint egy évtizede a TESZT sajátja.A házigazda intézmény, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a találkozó keretén belül műsorra tűzi az évad két legsikeresebb nagytermi produkcióját, a Radu Afrim rendezte Rabenthalt és Lars von Trier Oscar-jelölt musicalje, a Táncos a sötétben színpadi adaptációját, Kocsárdi Levente rendezésében.Az idei kiadás alatt a temesvári színház 23 társulatot lát vendégül, akik a Nagyteremben, a Stúdióban, a Katonai Tiszti Kör előadótermében valamint a színház körüli nyilvános tereken mutatják be előadásaikat. A DKMT régió legizgalmasabb előadásai mellett idén Bulgáriából, Németországból, Franciaországból, Hollandiából, Olaszországból és Nagy-Britanniából is érkeznek vendégprodukciók. Visszatérő vendégekként köszöntik idén a Lecce-i Koreja Színház társulatát, Ivo Dimcsev bolgár performert, Marco Chenevier olasz előadóművészt, az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház művészeit, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházat, valamint a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatát, a budapesti Szkéné-t, Kokan Mladenovic, Boris Lijesevic és Kárpáti Péter rendezőket. Első alkalommal lép fel a Tosa Jovanovic Nemzeti Színház Zrenjaninból, a franciaországi Oriantheater, a nagy-britanniai Two Destination Language csoport és a koszovói Qendra Multimedia csoport.

Folytatva az elmúlt évek hagyományát esténként közönségtalálkozók keretén belül kerülnek megvitatásra az aznapi előadások. A beszélgetéseket idén a magyarországi kulturális portál, a Revizor munkatársai, Csáki Judit, Proics Lilla és Puskás Panna vezetik.

A Temesvár Polgármesteri Hivatala és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt támogatásával szervezett fesztivál előadásaira a belépők egységáron 30 lej (kedvezményesen 20 ron) értékben válthatók. Bérletek tekintetében több lehetőség közül választhatnak az érdeklődők. A TESZT 5 bérlet, mely 5 szabadon választott előadás megtekintésére nyújt lehetőséget 100, kedvezményesen 60 lejbe kerül, a TESZT 10, mely mint a neve is jelzi, tíz szabadon választott előadásra biztosít belépést 200, kedvezményes áron 120 lejbe kerül. A kedvezményes jegy és bérlet árak diákok, egyetemisták, nyugdíjasok és a színház KULT Card bérletesei számára igényelhetők. Az előadásokra román, magyar és angol nyelvű fordítást biztosítunk.

Újdonságnak számít az előző évekhez képest, hogy a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2021 Egyesülettel közösen a fesztivál keretén belül a látogatóknak lehetőségük nyílik négy ingyenesen megtekinthető, szabadtéri előadáson való részvételre. A spanyolországi NO/Nato kortárstánc előadása, a holland Bram Graflaand  zenés utcai performasza, a temesvári Solidart Egyesület dokumentarista alapokra épített előadása, valamint a szintén temesvári Auăleu Színház többnyelvű „operája” a találkozó egy hete alatt két-két alkalommal lesz megtekinthető.

További információk és részletes előadás leírások a fesztivál internetes oldalán olvashatóak.

(A címlapkép a Frame című előadásból származik. Forrás: teszt.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?