Ingyenes lesz a tömegközlekedés a Múzeumok Éjszakáján Nagyváradon

Az állandó és időszaki kiállításokat is megnézhetik ingyen a nagyváradi múzeumokban május 19-éről 20-ára virradóra, a Múzeumok Éjszakáján.

Nagyváradon 19 órától hajnali 2 óráig tartanak majd nyitva a múzeumok, a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) pedig ingyenes járatokat biztosít majd a helyszínek között.

Az esemény szervezője a Körösvidéki Múzeum, ott többek között a Leonardo da Vinci gépezeteit bemutató kiállítást láthatják az érdeklődők, emellett váradi festők és szobrászok 1950 és 1980 között készült műveit, a két világháború közötti alkotók munkáit bemutató tárlatot, a Fekete József-kiállítást, illetve kortárs üveg-, porcelán- és kerámia-dísztárgyakat is. Látogatható a Vivárium is. A Körösvidéki Múzeum kötelékébe tartozó Ady Endre, Iosif Vulcan és Aurel Lazăr emlékmúzeum is nyitva tart majd.A Körösvidéki Múzeumban tartják meg Interface címmel a Video Art Event Fesztivált, a múzeum, a Nagyváradi Egyetem képzőművészeti tanszéke, a milánói Visual Container és a romániai Conflux társzervezésében. A fesztiválra 1130 pályamunka érkezett, ezek közül 41-et vetítenek majd le, például kanadai, ír, finn, török, brazil, ukrán alkotók munkáit.

A Nagyváradi Városi és Vármúzeumban szintén várják a látogatókat, ott az állandó tárlatok mellett – például a lapidárium, a fotómúzeum, a váradi római katolikus, görög katolikus és a református egyház történetét bemutató kiállítás – többek között a várad-velencei 2016-17-es régészeti leleteket, 19-20. századi levelezőlapokat, Bálint Zsombor fotóművész kiállítását, a Gyermekkor a kommunizmusban című tárlatot, régi lámpákat és órákat is láthatnak majd a látogatók.

A nagyváradi városháza tornya és a Cion neológ zsinagóga szintén nyitva lesz a Múzeumok éjszakáján, a Ferdinánd Király katonai múzeum váradi kirendeltségében is várják majd a látogatókat.

A Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ kiállítóterme, a Nagyváradi Ortodox Püspökség Múzeuma, és a Szent Miklós görög katolikus katedrális ás a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség székhelye is nyitva áll majd a Múzeumok Éjszakáján. A katedrálisban kegytárgyakat láthatnak az érdeklődők és a kripta is bejárható lesz, a katolikus püspökségnek otthont adó, felújítás alatt álló barokk palotában az egyházi kincstári tárgyakat állítják ki, a kriptát és az egykori borospincét is láthatják az érdeklődők.

Kapcsolódók

Kimaradt?