Elkezdődött a 71. cannes-i filmfesztivál

Aszgar Farhadi iráni rendező Nyílt titok (Todos lo saben) című filmjének díszbemutatójával kedd este hivatalosan kezdetét vette a 71. cannes-i filmfesztivál. A francia Riviérán fókuszban a szexuális zaklatások, a zárófilm sorsa pedig még bizonytalan.

A szemlét Martin Scorsese Oscar-díjas amerikai filmrendező és Cate Blanchett Oscar-díjas ausztrál színésznő, a zsűri elnöke együtt nyitotta meg.

A hivatalos programban húsz másik alkotás mellett az Arany Pálmáért versenyző nyitófilm főszerepeit Penélope Cruz és Javier Bardem alakítják, akik az életben is egy párt alkotnak. Az iráni rendező, aki kétszer vehetett át a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjat: 2012-ben a Nader és Simin - Egy elválás története című alkotásáért, tavaly pedig Az ügyfél című drámáért, Spanyolországban forgatta legújabb pszichológiai thrillerét, amely a családi és erkölcsi problémák miatt válsághelyzetbe került szereplők életén keresztül vizsgálja a társadalmi és emberi kapcsolatokat. Penélope Cruz szerint ez volt élete eddigi legnehezebb szerepe.Az iráni rendező A múlt című Párizsban játszódó filmje után második alkalommal forgatott külföldön, idegen nyelven. „Külföldön dolgozni kihívást jelent, ugyanakkor előnye is van, mert fontos kilépnie az embernek komfortzónájából” - mondta Aszgar Farhadi a francia sajtónak. Hozzátette, hogy nem akart „turistafilmet” készíteni Spanyolországról, megpróbálta elkerülni a kliséket. 

Fókuszban a nők

A megnyitón a közönség nagy tapssal fogadta a szexuális zaklatások elleni küzdelem egyik élharcosának számító zsűrielnököt, Cate Blanchettet, aki a testület nyolc - többségében női tagjával - Ava DuVernay amerikai filmrendezővel és Kristen Stewart színésznővel, további két filmsztárral, a francia Léa Seydoux-val és a kínai Csang Csennel, valamint a burundi énekes-dalszerző Khadja Ninnal, a francia rendező-producer Robert Guédiguiannal, a Szárnyas fejvadász 2049 kanadai rendezőjével, Denis Villeneuve-vel és Andrej Zvjagincev orosz rendezővel vonult fel a Fesztiválpalota vörös szőnyegén.„A showbiznisz nem különbözik a világ más területeitől az ilyen problémák esetében” - utalt a zsűrielnök a megnyitót megelőző sajtótájékoztatóján a Harvey Weinstein hollywoodi producer szexuális visszaélései miatt hét hónappal ezelőtt a filmszakmában kitört botrányra, amely miatt a nők helyzetéről szóló filmek kiemelt szerepet kapnak az idei válogatásban. Cate Blanchett alapvető mentalitásbeli változást remél a jövőben. Az ausztrál sztár azt is reméli, hogy a jövőben több női rendező filmje is meghívást kap majd a versenyprogramba. Az Arany Pálmáért idén 21 alkotás versenyezhet, de csak három rendezője nő.

A fesztiválon kampányt is indítanak a szexuális zaklatások ellen, röplapokon hívják fel a résztvevők figyelmét arra, hogy viselkedjenek megfelelően és egy ingyenesen hívható segélyvonalat is létrehoznak az esetleges áldozatok és szemtanúk számára, hogy jelenthessék az eseteket. Marlene Schiappa, a nők és a férfiak egyenjogúságáért felelős francia államtitkár emlékeztetett arra, hogy Harvey Weinstein többek között állítólag Cannes-ban is megerőszakolt és zaklatott nőket.

Magyar és román filmet is bemutatnak

 A nők helyzetével foglalkozik a magyar versenyfilm is, Szilágyi Zsófia első játékfilmje, amelyet szerdán mutatnak be a Kritikusok Hete elnevezésű párhuzamos szekcióban. Az Egy nap című alkotás a fesztivál valamennyi szekciójában bemutatásra kerülő legjobb első filmet illető Arany Kamera díjért is versenyez, amelynek díjkiosztója május 19-én lesz a zárógálán. 

Georgiana Moldoveanu Albastru și roșu, în proporții egale című 21 perces filmje a rövidfilmes versenyprogramban szerepel.

Kérdéses a zárófilm sorsa, a rendező szélütést kapott

A megszokott ritmus szerint naponta két játékfilmet mutatnak be a hivatalos versenyprogramban. Szerdán az egyiptomi-osztrák Abu Bakr Shawky első filmjét, egy leprásról szóló egyiptomi történetet, és az orosz versenyfilmet, Kirill Szerebrennyikovnak a brezsnyevi időszak Szovjetuniójának rockmozgalmáról szóló Nyár című filmjét. A sikkasztás vádjával moszkvai otthonában házi őrizetben lévő rendező nem lesz jelen a cannes-i bemutatón.

A május 19-i zárófilm Terry Gilliam húsz éve, különböző viszontagságok között készülő Az ember, aki megölte Don Quijotét (The Man Who Killed Don Quixote) című alkotása lett volna, a producer azonban bíróságon próbálta megakadályozni a cannes-i bemutatót. Paolo Branco a párizsi legfelső bíróságon indítványozta, hogy tiltsák meg a film levetítését, döntés szerdán várható a kérdésben. Az Indie Wire arról számolt be, hogy a 77 éves brit rendező enyhe szélütés miatt nem tudott jelen lenni a tárgyaláson, kórházba került, de már otthon van.

Kapcsolódók

Kimaradt?