FRISSÍTVE - 26. UNITER-gála: Bogdán Zsolt a legjobb férfi mellékszereplő

A Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze, Bogdán Zsolt kapta hétfő este a legjobb férfi mellékszereplőnek járó UNITER-díjat a Gyulafehérváron szervezett gálán. FRISSÍTÉS: A temesvári Mihai Eminescu Nemzeti Színházé lett a 2017-es év legjobb előadása, a legjobb rendezés pedig Jurij Kordonszkijé, aki a temesvári Állami Német Színház társulatával vitte színre Gabriel Garcia Marquez Hihetetlen és szomorú történet az ártatlan Eréndiráról és lelketlen nagyanyjáról című művét.

A Ludmilla Patlanjoglu, Alina Epîngeac és Călin Ciobotari kritikusokból álló jelölőzsűri Bogdán Zsoltot az Angyalok Amerikában című kétestés előadásban Roy M. Cohn megformálásáért jelölte a legjobb férfi mellékszereplő díjára. 

A 16 év fölötti nézőknek ajánlott Angyalok Amerikában egy homoszexuális pár történetén keresztül olyan kérdésekkel foglalkozik, amelyek – egy generációs eltolódással – a kelet-európai társadalmat is foglalkoztatni kezdték. A több szálon futó cselekmény középpontjában egy New Yorkban élő homoszexuális pár áll, akik a korabeli társadalom perifériáján élnek. A dráma összes szereplője valamilyen kisebbség tagja (melegek, zsidók, mormonok), akiket azonban emberi oldalukról mutat be a szöveg. 

A Román Színházi Szövetség (UNITER) négy kategóriában jelölte díjra a kolozsvári színház Angyalok Amerikában (I. - Küszöbön az ezredforduló, II. - Peresztrojka) című kétestés előadását. A zsűri Szűcs Ervint Prior Walter megformálásáért a legjobb férfi főszereplő díjára jelölte, a több szerepet játszó Kató Emőkét a legjobb női mellékszereplő, Bogdán Zsoltot Roy M. Cohn alakításáért pedig a legjobb férfi mellékszereplő díjára. Victor Ioan Frunză, az előadás rendezője a 2017-es év legjobb rendezőjének díjára volt esélyes. A legjobb férfi mellékszereplőn kívül más jelölést nem sikerült díjra váltani. 

Bogdán Zsoltnak ez a harmadik UNITER-díja, 2004-ben megkapta a legjobb férfialakításért járó díjat (Fiatal Faustus / Doktor Faustus tragikus históriája), 2011-ben pedig a Suttogások és sikolyok című előadásban nyújtott alakítását díjazták a legjobb férfi főszereplőnek járó elismeréssel. Emellett háromszor jelölték a legjobb férfi főszereplőnek járó UNITER-díjra: 1999-ben (Thersites / Troilus és Cressida, Lopahin / Cseresznyéskert), 2000-ben (Caliban / A vihar, Lenglume / A Lourcine utcai gyilkosság), valamint 2008-ban (Versinyin / Három nővér).

A legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Ada Lupunak, a Vasile Alecsandri Nemzeti Színház színésznőjének ítélték oda Fausto Paravidino Măcelăria lui Iov című darabban (rendező: Radu Afrim) nyújtott alakításáért. 

Mariana Mihuţ lett a legjobb női főszereplő, a bukaresti I. L. Caragiale Nemzeti Színházban játszott A király halódik (Regele moare) Eugène Ionesco-darabban alakított szerepért díjazták (rendező: Andrei és Andreea Grosu). 

Legjobb férfi főszereplő lett Victor Rebengiuc, aki szintén A király halódik című előadásban nyújtott alakításáért kapta az elismerést. 

A zsűri döntése alapján a 2017-es év legjobb előadása a temesvári Mihai Eminescu Nemzeti Színházban megrendezett Rambuku (készült Jon Fosse műve alapján, rendezte Mihai Măniuţiu). A díjra esélyes volt még a Vlad Cristache által, a bukaresti Kis Színházban megrendezett A tavasz ébredése (Teatrul Mic Bucureşti), valamint a Thornton Wilder darabja nyomán, az aradi Ioan Slavici Színházban színre vitt A mi kis városunk című előadás (rendező: Cristian Ban). Az elismerést George Ivaşcu kulturális miniszter adta át.

A legjobb rendezésre esélyes volt Victor Ioan Frunză is, a Kolozsvári Állami Magyar Színházban megrendezett Angyalok Amerikában című kétestés előadást összesen négy kategóriában jelölték. A zsűri elismerését azonban Jurij Kordonszkij érdemelte ki, az orosz származású amerikai rendező a temesvári Állami Német Színházban vitte színre Gabriel Garcia Marquez Hihetetlen és szomorú történet az ártatlan Eréndiráról és lelketlen nagyanyjáról című művét. Craiovai rendezéséért Radu Afrimot is jelölték, a Dacă am gândi cu voce tare című előadást a Marin Sorescu Színházban rendezte.

A legjobb díszletnek járó díjat Helmut Strumer és Ioana Popescu kapta a temesvári német színházban rendezett Marquez-darabért.

Kitüntették továbbá Doina Modola színházi kritikust, kiválósági díjat kapott Horaţiu Mălăele színész, életműdíjat Ileana Stana-Ionescu színésznő, Anton Tauf színész, Alexandru Dabija rendező, Doru Păcurar díszlettervező és Sorina Bălănescu színházi kritikus. A díjazottak teljes listája itt olvasható.

A jelölőzsűri Ludmilla Patlanjoglu, Alina Epîngeac és Călin Ciobotari kritikusokból állt, a díjazottakról Marcel Iureş és Ana Ularu színészek, Alexa Visarion rendező, Dragoş Buhagiar díszlettervező és Marina Constantinescu kritikus döntött.

A centenárium alkalmából a hétfői gálát Gyulafehérváron szervezték, az estet Ioan Caramitru, az UNITER elnöke vezette.   

Kapcsolódók

Kimaradt?