Lengyel specialitás a Reflex 4 programján: tévészínház

Öt lengyel dráma tévéfilm-változatát mutatja be a sepsiszentgyörgyi Reflex 4 fesztivál a Teatroteka on tour kezdeményezés keretében. A Művész moziban zajló vetítések ingyenesek.

A sorozatot a varsói Adam Mickiewicz Intézet és a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet partnerségében hozzák el a Tamási Áron Színház fesztiváljára, közölték a szervezők.Hétfőn délután 3 órakor a Művész moziban beszélgetéssel veszi kezdetét a lengyel filmvetítések sorozata: Pászt Patrícia lengyel drámával foglalkozó drámatörténésszel és műfordítóval Iulia Popovici színikritikus beszélget. Négy órakor kezdődik a Szolidaritás Független Szakszervezetet övező legendát feldolgozó film vetítése. A sorozat péntekig tart, a tévészínházi alkotások leírása a fesztivál internetes oldalán olvasható.

A lengyel színházi kultúra elválaszthatatlan része a tévészínház, amely nem egyszerűen egy színházi előadás felvétele, hanem kiváló alkotók által létrehozott, önálló művészi produkció. A műfaj 65 éves múltra tekint vissza Lengyelországban és hétről-hétre több mint egymilliós nézettségnek örvend a köztelevízió műsorán. A REFLEX fesztiválon bemutatásra kerülő öt film mindegyike egy-egy kortárs lengyel drámát dolgoz fel, reprezentatív gyűjteménye ennek az egzotikus határműfajnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?