Ezeket a projekteket finanszírozod, ha támogatói jegyet váltasz a Jazz in the Parkra

A június 21. és július 1. között Kolozsváron megszervezett Jazz in the Park szabadtéri koncertjei továbbra is ingyenesek, de idén is lehet támogatói jegyeket váltani. A cél 30 000 euró összegyűjtése, amelyből helyi művészek projektjeit támogatják.

A fesztivál projektpályázatára összesen 43 ötlet érkezett, a zsűri hatot válogatott ki ezek közül. Három biztosan támogatást kap, a fennmaradó projektek sorsa pedig az összegyűlt pénz mennyiségétől függ. Támogatói jegyeket 10, 30 illetve 100 lejért lehet váltani online illetve a fesztivál helyszínén is.A zsűri szerint az első három, biztos befutó projekt a következő:

  • Benczédi Anna Júlia és Maria Surducan A sellő lánya (Fata Știmei Apelor) címmel kalanddal, fantasztikus elemekkel teli, kelet-európai mesékből ihletődött képregényt rajzol a technológiai fejlődés és a természet konfliktusáról.
  • A Kolozsvári kollekció (Colecția de Cluj) projekt lényege, hogy összerakható papírmaketteket készít Kolozsvár multikulturális épített örökségéről. Az „alternatív turistakalauzt” Veer Klára építész, Dan Burzo és Lavinia Jaba dolgozza ki. 
  • Lucia Mărneanu An Almost Political Diary címmel művészkönyvet alkot, a politikai képregény és grafikus napló határán mozgó mű azt információtöbbletet térképezi fel, ami futó megfigyeléseink után marad, akár a széljegyzetek egy napló lapjain.

A további nyertes projektek, amelyek elegendő pénzalap esetén szintén megvalósulhatnak:

  • Iszlai József és Albert-Nagy Örs „Générique” Interactiv címmel jazz és elektronikus zene keverékét hozza össze egy térben, amely nem csak színpadként, hanem hanginstallációként is működik. Iszlai József Our Environment Remixed című zenei performansza 2016-ban nyert támogatást a Jazz in the Park alaptól, ennek kapcsán interjút készítettünk a zenésszel.
  • Az Illustrated Facts About Transylvania a modern turista kalauza. Caraman Stela erdélyi érdekességek, a történelmi és kulturális örökség, helyi mítoszok, babonák és humor alapján készült illusztrációkból állított össze kötetet.
  • A Fotopia Collective a dokumentarista fotózáshoz kapcsolódó eseményeket, kiállításokat, vetítéseket, vitákat, műhelyeket szervez Kolozsváron.

Kapcsolódók

Kimaradt?