Pezsgőzés és tűzijáték a Kolozsvári Magyar Napokon

Két héttel a Kolozsvári Magyar Napok kezdése előtt 99 százalékban megvannak az önkormányzat és a Kincses Kolozsvár Egyesület között köttetett, aláírt szerződések – jelentették ki a szervezők mai, szerdai sajtótájékoztatójukon.

Gergely Balázs, a rendezvénysorozat szervezésével foglalkozó Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke elmondta: a Kolozs megyei és a Kolozsvár városi tanács részéről sokkal nagyobb támogatáshoz jutott az idei Magyar Napok, mint tavaly.

Ennek alapja egy átfogó partneri kapcsolat a két intézmény között, amely iránt sokkal nagyobb érdeklődést mutatott az új városvezetés, és amelynek kiépítése jövőre remélhetőleg azt eredményezi, hogy a Kolozsvári Magyar Napokat kiemelt rendezvényként fogják kezelni a honatyák – mondta Kinizsi Zoltán, önkormányzatokért felelős szervező.

Biztonságos tűzijáték a nemzeti ünnepen

A városháza „ajándékkal" is kedveskedik a Magyar Napoknak: az augusztus 20-i záróesten tízperces tűzijátékban gyönyörködhet az ünneplő közönség a hivatal jóvoltából. Sikerült egyeztetni az összes részletet a rendőrséggel, tűzoltósággal, katasztrófavédelemmel – tette hozzá Kinizsi Zoltán.

A jelek szerint tehát minden készen áll, hogy megkezdődjön Kolozsvár legnagyobb magyar rendezvénye, amely – Szép Gyula, a Kincses Kolozsvár Egyesület alapító tagja, a Magyar Opera igazgatója szerint – Erdély egyik legjelentősebb összkulturális rendezvénye lett.

Tavalyi KMN: kultúrából jeles

Szép Gyula a tavalyi rendezvény békés és civilizált jellegét emelte ki, amely remélhetőleg idén is megszabja a színvonalat: „nem volt rendbontás, zavaró események, és a város tisztasága sem sínylette meg a rendezvényt – ha ez így lesz idén is, modellt állíthatunk vele az emberek elé" – vélekedett az operaigazgató.

A rendezvény hétfőn, augusztus 13-án este 7-kor a Kolozsvári Magyar Operában nyitógálával kezdődik. A gálán néhány politikus is felszólal, de az egyensúly jegyében, hogy pártállástól függetlenül mindenki magáénak érezze a rendezvénysorozatot – mondta Gergely Balázs. {loadposition OTP}

A nyitógálán a klasszikus komolyzenéé lesz a főszerep, megemlékeznek Kodály Zoltán születésének 130. évfordulójáról, valamint Liszt, Bartók, Erkel-műveket hallhat a közönség, amely itt és ekkor veheti kézbe először a nyomtatott programfüzetet is... amelyre nagy szükség lesz, és amelyet várhatóan rongyosra lapozgat a nyolc nap alatt az elszántabb KMN-résztvevő, ugyanis nem kevesebb, mint 220 rendezvény közül lehet válogatni augusztus 13-ától 20-áig.

Toronyzene, szecessziós túra és babaparkoló

A szervezők – hála a városi önkormányzattal idénre feljavított kapcsolatnak – elérték, hogy csütörtöktől vasárnap estig a Farkas utcát teljes hosszán (az egyetemtől a várfalig) birtokba vehessék a „magyarnapozók". A Romkert és a Református Kollégium tornakertje szintén megnyílik a rendezvény alatt, itt főleg gyermekprogramokkal várja a családokat a rendezvény egyik fő partnere, az Életfa Családsegítő Egyesület.

Szabó Lilla programigazgató a sajtótájékoztatón elmondta: újdonságokat is bevezetnek idén, például lesz mesejáték a Virág (Inocenţiu Micu Klein) utcában, de „babaparkolót" is biztosítanak a kisgyerekeseknek.

Felelevenítik a 20-as évek Kolozsvárjának divatját, a toronyzenét (a Szent Mihály templom tornyának erkélyén rézfúvósók adnak koncertet), a megszokott várostúrákat pedig szakosítják: lesz külön szecessziós túra és orgona-túra is.

A főtéri nagyszínpad mellett a Farkas utcában is felállítanak egy színpadot, ezen stand-up comedytől kezdve néptáncig változatos programok szórakoztatják a közönséget. Eközben a nyolc nap alatt 20 kiállítás nyílik (megtekinthető lesz például a 16. és 18. század között, kolozsvári nyomdákban készült könyvek gyűjteménye is), lesz irodalmi sátor, borkóstolás és Hóstáti Nap is.

Kincses város, pezsgő(s) város

Sánta Levente fesztiváligazgató azt ígérte: a fesztivál legalább annyira színvonalas lesz, mint tavaly. A zárónapon egy 120 fős szereplőgárdát felvonultató rockopera, a Zrínyi erdélyi ősbemutatója lesz, a „nagyon fiatal közönség kérésére" pedig fellép a Hooligans is a rendezvénysorozaton – mondta Sánta Levente, aki viccelődve hozzátette: reményeik szerint olyan jól szervezett és mostanra már bejáratott a Magyar Napok, hogy a kezdés napján a szervezők akár el is mehetnek szabadságra.

Augusztus 19-én pedig világraszóló koccintással teszik emlékezetessé a kincses város 696-ik születésnapját: ugyanennyi, vagyis 696 üveg pezsgőt bontanak a szervezők azoknak, akik Kolozs főterén lesznek és ünnepnek érzik ezt a napot.

Kimaradt?