Ők lesznek a 2018-as Szabadság Feszt fellépői

A Holligans, az Irie Maffia, a Margaret Island, valamint a Depresszió és a Bagossy Brothers Company is fellép a Bihar megyei Margittán augusztus 19. és szeptember 2. között tartott Szabadság Feszten.

A szervezők csütörtök délben jelentették be a fesztivál első öt fellépőjét egy kolozsvári sajtótájékoztatón. Boda Gergely Zoltán főszervező és Demian Zsolt, a Margittai Ifjak Körének (Mik) elnöke ismertette a Szabadság Fesztet és az idei kiadás programját. „Szükség van egy olyan fesztiválra, amelyik meg tudja mozdítani és el tudja szórakoztatni azokat a fiatalokat, akik nem tudják megengedni maguknak azt, hogy valamelyik erdélyi vagy magyarországi nagy fesztiválra eljussanak” – mondta Demian Zsolt.

A Bihar megyei Vidéki Ifjúsági Szövetség (VIDIFISZ) 2013-ban szervezte meg először a Szabadság Fesztet, helyszínének pedig Margitta termálstrandját választotta. Az első két évben csak a VIDIFISZ tagjainak nyitott kaput a fesztivál, de egyre nagyobb volt az érdeklődés arra, hogy mások is bekapcsolódjanak, ezért már az elmúlt években mindenki részt vehetett a Szabadság Feszten. Mivel a helyszín a Margittai Városi Strand, a fesztiválozók a Szabadság Feszt ideje alatt, éjjel-nappal a strandon bármit használhatnak.

Margitta könnyen megközelíthető település, földrajzilag Nagyváradtól 56 km-re található, innen pedig állandó buszjáratok indulnak, valamint vasútkapcsolat is van Margitta és Nagyvárad között. Ezek mellett pedig az is szervezés alatt áll, hogy Kolozsvárról utaztatást biztosítsanak a fesztiválozóknak.

Idén nulladik nap is lesz

A szervezők úgy gondolták, hogy az idei rendezvényt meghosszabbítják, így a fesztivál már augusztus 19-én, szerdán megkezdődik a 0. nappal. Ezen a napon a kulturális tevékenységek, a néptánc, népzene kap főként szerepet. Táncoktatásra és táncházra is számíthatnak a fiatalok. Csütörtökön, a fesztivál első napján kerül sor a megnyitóra, ezt követően pedig különböző szórakoztató programokban vehetnek részt a fiatalok. „Csütörtök estére három nagykoncerttel is készülünk. Így szeretnénk nagyot alkotni”- mondta Boda Gergely Zoltán főszervező.

A pénteki nap folyamán megkezdődik a fesztiválon belül működő Nyári Egyetem, ahol szakmai beszélgetések folynak majd. A témák között az európai uniós önkéntesség is szerepelni fog, valamint  a szavazások és azok fontossága a fiatalok körében.„Mi is úgy gondoljuk, hogy a fiataloknak nagyobb beleszólásuk lehetne az őket érintő problémákban is. Bár az elkövetkezendőkben nem lesznek újabb szavazások, mégis úgy gondoljuk, hogy fontos erről beszélni, mert ez egy örök-aktuális téma marad.” – tette hozzá Boda Gergely Zoltán.

A programok pénteken, szombaton és vasárnap is hajnali 4-ig tartanak. A fesztivál ideje alatt több mint 20 zenekar fog fellépni, főként Magyarországról, viszont a szervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy Romániából is érkezzenek profi, illetve félprofi együttesek egyaránt.

A SuperEarlyBird bérletek, amelyek magukba foglalják a camping helyeket is, aprilis 20-ától április 30-ig mindenki számára megvásárolhatók 49 lejért, a Biletmaster oldalán. Május 1-től indul a következő jegykör, amelynek az áráról a szervezők még nem nyilatkoztak, viszont azt megerősítették, hogy a „fapados jelleg” megmarad, és nem fog jelentősen emelkedni ez az összeg.

A fellépők listája folyamatosan bővül, ezt a Szabadság Feszt Facebook-oldalán követheti minden érdeklődő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?