Elkészült a 27. Festum Varadinum programja

Többek között színházi és könnyűzenei fesztivállal, könyvbemutatókkal, majálissal várják az érdeklődőket az április 29. – május 13. között megtartandó 27. Festum Varadinumon.

Több mint száz eseménnyel készültek az idei Festum Varadinumra, és arra is vigyáztak, hogy ne szervezzenek egymásra programokat – mondta Koncsek Vadnai Zita, a szervező Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Az idei koncepciót a folyamatos megújulás és a hagyományok megőrzése jellemzi, mondta Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ-szervezet ügyvezető elnöke, aki néhány programra is felhívta a figyelmet.

Tavaly kezdték el, s idén folytatják például a Varadinum Színházi Fesztivált, mely teret ad a testvérvárosok színházainak is a bemutatkozásra, az előadásokra pedig Varadinum-bérletek vásárolhatók. Szintén a Festum Varadinum keretében indult el a Nagyváradi Magyar Diákszövetség szervezésében, a Balassi Intézet közreműködésével a magyar filmek vetítése, ez idén is folytatódik, a vetítés után pedig a rendezőkkel lehet majd beszélgetni, itt lesz például Fekete Ibolya (Anyám és más futóbolondok a családból) és Marossy Géza (Irinyi 200) is. A fesztivál programja innen letölthető.

A fiatalokat is megszólítják, ugyanis a Holnaposok szoborcsoportja mögött minden este könnyűzenei koncerteket tartanak, fellép többek között az Esti Kornél, Szabó Balázs Bandája, a Bagossy Brothers Company és a nagyváradi Baby Elvis zenekar. Rossz idő esetén a Moszkva kávézóban tartják meg a koncerteket, a szoborcsoport mögötti helyszín, az egykori Majomsziget használata pedig egyfajta térfoglalásként is felfogható, ott a továbbiakban is egy magyar közösségi teret szeretnének a szervezők.Május 5-én a vársáncban ismét megtartják a Minden Magyar majálisát, ennek díszmeghívottja a Ferencvárosi Tornaklub, a Fradi lesz, Váradra várják többek között Nyilasi Tibort és Telek Andrást, este pedig Szabyest, a Halott Pénz és az Edda koncertezik majd.

Május 11-én a nagyváradi városháza add otthont a szintén hagyományosnak mondható történészkonferenciának, ezt idén Zsoldos Attila, történész, középkor-kutató, a Magyar Tudományos Akadémia tagja szervezi. Már készül az idei közel 300 oldalas kötet, ezt a konferenciára ellátogatók ajándékba kapják majd.

A 25 éve elhunyt Horváth Imre költőről is megemlékeznek, több könyvbemutató lesz majd a két hét alatt, és további együttműködéseket kötnek majd Bihar és Hajdú-Bihar megyei intézmények is, mondta Szabó Ödön, aki megköszönte a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány támogatását. A Festum Varadium támogatására az ígéretek ellenére egyelőre nem adott a váradi önkormányzat pénzt, bár még tart az egyeztetés.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?