TIFF 2018: a Bánffy-kastélyban mutatják be a Kolozsváron forgatott japán vámpírsorozatot

Alfred Hitchcock első rendezését és Sion Sono japán rendező részben Kolozsváron és a tordai sóbányában forgatott vámpírfilmjét vetítik idén a TIFF egyik hagyományos helyszínén, a bonchidai Bánffy-kastélyban, közölték a szervezők.

Május 26-án, szombaton este 21:45-től Alfred Hitchcock 1925-ös A gyönyörök kertje (The Pleasure Garden) című filmjének nemrég restaurált változatát vetítik a kastély udvarán, élőzenével.

Kolozsvári lakos a restaurált Hitchcock-film hivatalos zeneszerzője

A némafilmet először mutatják be Romániában. Hitchock ritkán vetített rendezői debütje egy híres londoni színház kartáncosnőjének meglepő kimenetelű szerelmi történetéről szól és már felismerhetőek benne a hitchcocki stílus jellemzői.A vetítést az a Notes & Ties együttes kíséri majd, amelyik 2012-ben Star Wars és Indiana Jones filmzenékkel lépett fel a TIFF megnyitóján. A karmester Christopher Austin lesz, a brit Királyi Zenekadémia tanára, a Brit Filmintézet (BFI) filmrestaurálási projektjének Hitchcock 1920-as években készült filmjeivel foglalkozó szakmai tanácsadója. A kísérőzenét Daniel Patrick Cohen jelenleg Kolozsváron élő brit zeneszerző írta a filmhez 2012-ben, a BFI rendelésére.

Erdély ihlette az A-kategóriás fesztiválokon díjazott Sion Sono új sorozatát

Vasárnap este 21:45-kor mutatják be Sion Sono Tokyo Vampire Hotel című kilenc részes minisorozatát, amelyben romániai színészek is játszanak, ugyanis a film részben Kolozsváron és a tordai sóbányában forgott. Sion Sono 2016-ban volt a TIFF vendége, akkor „szeretett bele” az erdélyi legendákba és épített örökségbe. A kolozsvári látogatás ihlette vámpírsorozatának forgatókönyvét, amely végül az Amazon részvételével valósult meg.Sion Sono fontos jeleneteket forgatott a sorozathoz a kolozsvári Művészeti Múzeum pincéjében, a volt Continental Szállóban, a főtéren és a Karolina-téren, valamint a tordai sóbányában és a vajdahunyadi várban.

A főszerepeket Kaho, Ami Tomite és Lorena Koto japán színésznők alakítják, de szerepel a filmben Cristian Rigman, a Kolozsvári Nemzeti Színház színésze és több Babeș-Bolyai Tudományegyetemen végzett vagy tanuló színész is. Kettőjük, Pál Emőke és Sigmond Rita be is számolt élményeiről közvetlenül a forgatás után. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?