A Budapest Jazz Orchestra is fellép a marosvásárhelyi ifjúsági jazzfesztiválon

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermében szervezik a 10. Nemzetközi Ifjúsági Jazzvereseny és Fesztivál zárógáláját, ahol fellép a Iași-i George Enescu Nemzeti Művészeti Egyetem együttese és a Budapest Jazz Orchestra is.

Marosvásárhelyen május 9-13. között szervezik a 10. Nemzetközi Ifjúsági Jazzveresenyt és Fesztivált. A Jazz&Blues Club, a Marosvásárhely Diákművelődési Ház, a Partitura Kulturális Egyesület és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház együttműködésével megvalósuló rendezvény fő támogatói a Bioeel Gyógyszergyár, a Nemzeti Kulturális Alap és a Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program. A zárógála május 13-án este hét órától kezdődik.

A szervezők közleménye szerint az est első vendége az UNAGE Big-Band, a Iași-i  George Enescu Nemzeti Művészeti Egyetem 2015-ben alapított, legfiatalabb zenekara. Kiemelt didaktikai célja a Fúvós- és ütőhangszerek tanszék diákjainak zenei horizont-tágítása, akik jelenleg klasszikus zenét tanulnak. Ugyanakkor célja az is, hogy a Jazz és Könnyűzeneszerzés tanszék hallgatói zenekari tapasztalatokkal gyarapodjanak. Elismert jászvásári jazz-zenészek, egyetemi előadó tanárok és volt hallgatók működnek együtt alkalmanként az együttessel, megosztva tapasztalataikat hangszeres kollégáikkal. A UNAGE Big-Band karmestere Dan Spinu, a Művészeti Egyetem oktatója.

A gála másik jeles fellépője a Budapest Jazz Orchestra, amely húsz éve világszínvonalon mutatja be a jazz szinte minden válfaját. A zenekar tagjai diplomás jazz és klasszikus művészek, szabadidejükben más, populárisabb együttesben is játszanak. Ez is az, ami lehetővé teszi, hogy a BJO zenészei, bármilyen stílusban képesek legyenek professzionálisan és szórakoztatóan zenélni, kezdve a standard jazz klasszikusaitól az „ismertebb”, sokak által dúdolt slágerekig. Éppen ezért, a Budapest Jazz Orchestra már nemcsak „rétegzene”, hanem több korosztály, és különféle rendezvények számára is szórakoztató zenei nagyprodukció.A zenekar a hagyományos 17 tagú big band felállást követi: szaxofon – Kollmann Gábor (zenekar vezető), ifj. Ludányi Tamás, Csejtei Ákos, Zana Zoltán, Varga György; harsona -Schreck Ferenc, Skerlecz Gábor, Frolov Ákos, Nagy Viktor Dániel; trombita -Tulkán Péter, Magyar Ferenc, Koós-Hutás Áron, Pecze Balázs; zongora – Juhász Attila; gitár – Birta Miklós; bőgő – Hárs Viktor; dob – Serei Dániel.

A 10. Nemzetközi Ifjúsági Jazzvereseny és Fesztivál zárógálájának sztárfellépői Fehér Adrienn, Urbán Orsi, Koszorus Krisztina és Sandu Bantaș.

A gálaestre érvényesek a Bernády György mecénásbérletek. Jegyek válthatók a színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (kedd-péntek 12.00-17.30 óra között, telefon: 0372 951 251) és a színházban működő jegypénztárban (kedd-péntek 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával, telefon: 0365 806 865) valamint online.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?