FRISSÍTVE - Felfüggesztette egyetlen Nobel-díjas tagját a Romániai Írószövetség

FRISSÍTVE: Felfüggesztette a Romániai Írószövetség Herta Müller Nobel-díjas romániai származású német írónő tagságát, mert nem fizetett éves tagdíjat. FRISSÍTÉS: Herta Müller tudomása szerint nem is volt tagja a szervezetnek. FRISSÍTÉS 2: Az írószövetség szerint Herta Müller rosszul emlékszik.

Herta Müller, aki 2009-ben kapott Nobel-díjat, a romániai származású írók közül elsőként, továbbra is tagja marad a szervezetnek, pusztán szavazati jogát vesztette el, mondta a Hotnewsnak Nicolae Manolescu, az írószövetség elnöke, aki hozzátette, Herta Müller azt mondta, hogy nem érdekli a Romániai Írószövetség.Az 1987-ben emigrált, Németországban élő írónő az írószövetség temesvári fiókszervezetének tagja, de már évek óta nem fizetette az évi 150 lejes tagdíjat. Az írószövetség több tagja felajánlotta, hogy kifizetik helyette az összeget, de nem tehették ezt a megkérdezése nélkül, Müller pedig azt mondta, hogy nem érdekli az ügy. A tagdíjakból egyébként az írószövetség eseményeit finanszírozzák.

Nem Müller az egyetlen nem fizető tag: a 2600-ból 600-an nem járultak hozzá anyagilag a szervezet működéséhez, így elvesztettek bizonyos jogokat. Amennyiben törlesztik a tartozásukat, bármikor ismét teljes jogú taggá válhatnak.

FRISSÍTÉS: Herta Müller „abszurd színháznak” nevezte román írószövetsági tagságának felfüggesztését, ugyanis tudomása szerint nem is volt tagja a szervezetnek. „Viccel? Nem tudtam, hogy tagja vagyok a Romániai Írószövetségnek” – válaszolt a Hotnews érdeklődésére az írónő.

Herta Müller azt állítja, senki nem kérdezte, hogy szeretne-e az írószövetség tagja lenni és nem is értesítették róla, hogy tag lenne, illetve, hogy tagdíjat kellene fizetnie. Mint mondta, tudomása szerint sosem volt tag és az 1980-as évek közepe óta nem volt semmilyen kapcsolata a szervezettel. Az írónő szerint „abszurd színház” ami történik és a ’89-előtti viszonyokra emlékeztet, amikor mások döntöttek az egyén feje felett, de a felelősség az övé volt. „Semmiképp sem demokratikus” - tette hozzá Herta Müller.

FRISSÍTÉS 2: A Romániai Írószövetség temesvári fiókja előszedte Herta Müller 1985-ös kérvényét a szervezethez való csatlakozásra és a hozzá csatolt három ajánlólevelet a News.ro kérésére. Abban az évben tiltották be Romániában az írónő műveit, így nem volt esélye felvételt nyerni. 1990 után viszont újraértékelték a rendszerváltás előtti kérvényeket, így Herta Müller végül megkapta a tagságot, csakhogy akkor már négy éve Németországban élt.

Kapcsolódók

Kimaradt?