Európa Kulturális Fővárosa címére pályázik Szentgyörgy

Sepsiszentgyörgy Székelyföld nevében pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címére, jelentette be kedden Antal Árpád. A háromszéki megyeszékhely polgármestere szerint a szabályzat értelmében csak települések pályázhatnak erre a címre, de megtehetik egy régió nevében is.

A kezdeményezést támogatják a székelyföldi önkormányzatok, így felsorakoztak az ügy mellé a Kovászna és Hargita megyék tanácsai, illetve Kézdivásárhely, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós és Szováta önkormányzatai is, mondta Antal Árpád, aki szerint az Európai Kulturális Fővárosért zajló verseny egy fontos lehetőség, hogy Székelyföld megmutassa értékeit, és a térség felkerüljön Európa térképére.

„Ez nem politikai jellegű kezdeményezés, hiszen a támogatók között egyaránt vannak RMDSZ-es és MPP-s polgármesterek, de a projekt tanácsadójaként dolgozik Demeter Szilárd is, Tőkés László irodavezetője” – mutatott rá a sepsiszentgyörgyi elöljáró, aki szerint izgalmas nyolc év előtt állunk, hiszen a pályázatot 2015-ben kell benyújtani, míg a kulturális főváros rendezvénysorozat 2021-ben zajlik. A projekt révén megváltozik a közbeszéd is, hiszen már nem az lesz a téma, hogy létezik-e vagy sem Székelyföld, hanem arról beszélnek, hogy Székelyföldnek van-e esélye vagy nincs megnyerni ezt a versenyt, amiben egyébként Kolozsvár, Temesvár, Brassó és Jászvásár jelezte részvételét.Szent György szobra Sepsiszentgyörgy

„Meggyőződésem, hogy régiós szintű pályázatunkkal fel tudjuk venni a versenyt a hazai nagyvárosokkal, sőt le is tudjuk győzni őket” – fejtette ki Antal Árpád, aki szerint a program révén a székelyföldiek megtanulhatják azt is, hogyan kell együttműködni, az alkotó energiákat felmutatni. Az elképzelések szerint Székelyföld – Európa Kulturális Fővárosa projekt révén bemutatják a magyar, román és cigány közösségek kultúráját illetve azt a kulturális sokszínűséget, amit ezek a közösségek együttélése jelent.

„A program elsősorban a székelyföldi közösségről, közösségépítésről szól. Mindig két lépéssel azok előtt kell járnunk, akik most a zászlókat számolják az intézmények székházain, miközben mi elvisszük Székelyföldet Európába” – mondta a sepsiszentgyörgyi polgármester. Hozzátette: idén a program technikai részét rakják össze, megalakítják a programíró csapatot, kreatívokat vonnak be az akcióba, ezért a következő időszakban várnak minden ötletet és javaslatot a sepsiszentgyörgyi önkormányzat honlapján található email címre, vagy Antal Árpád Facebook oldalára. Emellett rendszeres tájékoztatással igyekeznek köztudatban tartani az akciót, és tanulni szeretnének Szebentől és Pécstől, ugyanis a térségben ezek a települések nyerték már el ezt a rangos címet.

Antal Árpád rámutatott, hogy az Európa Kulturális Fővárosa címmel Brüsszel 1,5 millió eurót biztosít a nyertes településnek, ez azonban töredéke annak amibe kerül a program lebonyolítása, de tapasztalatok szerint több tízmillió eurót tud pályázni és bevonzani a település, amely elnyerte a címet.

Kimaradt?