Idén is szerepel magyar film a cannes-i filmfesztiválon

Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje is szerepel a cannes-i filmfesztivál Kritikusok Hete (Semaine de la critique) versenyprogramjában.

A film a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor Programjában készült Szamosi Zsófia főszereplésével. A világpremier Cannes-ban lesz májusban a Kritikusok Hetén, a magyar alkotás versenyben lesz a legjobb elsőfilmet illető Arany Kamera díjért is.A nagy presztízsű versenyben minden évben mindössze hét pályakezdő filmrendező mutatkozhat be, emeli ki a filmalap közleménye. A korábbi évek felfedezettjei között volt Jacques Audiard, Alejandro González Iñarritu, Ken Loach, François Ozon, Wong Kar Wai, Jeff Nichols és Kocsis Ágnes is.

Szilágyi Zsófia Enyedi Ildikó és Gothár Péter osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán. A forgatókönyvíró-rendező, Szamosi Zsófia főszereplő, Kenesei Edina és Pataki Ági producerek, az Egy nap női alkotócsapata arra vállalkozott, hogy bemutassa egy kisgyerekes anya percekre beosztott idejét. „A rutinszerű cselekvésekkel túlterhelt idő, a feladatok ideje ütközik azzal, amit nem lehet ismételni” – vallja Szilágyi Zsófia. A cselekmény nagy része a hétköznapok rutinjára épül, a háttérben a házasság válsága húzódik. A dráma a „halasztásra ítélt pillanatokból” bontakozik ki.

Az Egy nap gyártását a filmalap a pályakezdő alkotókat segítő Inkubátor Programjának keretében 62 millió forinttal támogatta. Szilágyi Zsófia filmjét, mely a tervek szerint ősszel lesz látható a hazai mozikban, a Partnersfilm gyártotta Kenesei Edina és Pataki Ági vezetésével, az operatőr Domokos Balázs, a vágó Szórád Máté volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?