„Erdélyben megsokszorozódik a szeretet”

Március 11-e és 16-a között Erdélyben koncertezik az Alma Zenekar. A magyar nyelvű gyerekzene porondján legnépszerűbbnek számító együttes énekesét, Buda Gábort erdélyi tapasztalatairól, a várható koncertről és népszerűségük titkáról faggattuk.

Nem először jártok Erdélyben, milyen az itteni tapasztalatotok? Másként viszonyulnak hozzátok, másként viselkednek koncerten az erdélyiek, mint Magyarországon?almazenekar-buda-gabor-10

Mivel ritkábban járunk Erdélyben, így még inkább megsokszorozódik a szeretet, amit ilyenkor kapunk. Mindig megdöbbent minket az az energia és az a szeretet, amivel az erdélyi publikum fogad. Sokszor nem csak zenészként és előadóművészként tapasztaljuk ezt a megtisztelő szeretetet, hanem picit úgy érezzük, hogy a "rég nem látott testvéreinkkel" találkozunk ilyenkor.

Milyen előadásra számíthat az, aki most jegyet vett valamelyik erdélyi koncertetekre? Lesznek például új dalok?

Igen, szeretnénk az új nagylemezünkről, a Szén, szerelem, költeményről játszani néhány dalt, persze fontos, hogy a nagy slágereink se maradjanak ki a repertoárból. Általában azokat a kéréseket is teljesítjük, amelyek e-mailben érkeznek hozzánk.

Jó példát mutattok a gyerekeknek, sok dalotok nevelő jellegű, közben a szülőkhöz is szóltok. Mennyire tudatos ez, vagy csak így alakult?alma erdelyben facebook

Természetesen tudatos, a gyerekkoncertekre nem csak a gyerekek járnak. Nagyfokú udvariatlanság volna figyelmen kívül hagyni anyut és aput, nekik is jár a szórakozás. Egyébként is azt gondolom, hogy a jó gyerekprodukció a felnőttet is szórakoztatja. Emellett fontosak az üzenetek, hiszen az előadó művészet hatalmas felelősséggel is jár. Ezért is jelennek meg a műsorban olyan témák, mint a dohányzás, sport, környezetvédelem, a fogyatékkal élők elfogadása. Természetesen fontos, hogy milyen csomagolásban kerülnek ezek a témák terítékre, a gyermekek nyelvére lefordítva, sok humorral fűszerezve. Egyébként most készítünk egy új kislemezt és egy klipet, amely a fogyatékkal élők elfogadására és támogatására hívja fel a figyelmet.

Mi a titkotok, minek köszönhető az, hogy a jelenlegi magyar nyelvű gyerekzenében ti vagytok a nagyhatalom?

Ennek okai: cukipofa gyerekközönségünk, humorunk, őszinteségünk, profizmusunk, jó zenéink, aranyos mosolygásunk, kigyúrt felsőtestünk, és a szerénységünk természetesen..

Kimaradt?