Arad kulturális nagykövetévé nevezték ki Puskel Pétert

Ötvenéves újságírói és közírói pályája elismeréseként köszöntötték az Arad Megyei Tanács székhelyén pénteken kora délután Puskel Pétert. A köztiszteletnek örvendő – nyugállományba vonult, de még mindig aktív – újdondásznak főleg a helytörténeti kutatómunkáját, Arad ipartörténetének feltárását és megismertetését, sajtótörténetének megírását, az aradi vértanúkhoz fűződő anekdoták összegyűjtését, a békebeli boldog idők értékeinek megőrzésében végzett tevékenységét emelték ki.

Az április 16-án 77. életévét töltő, 17 kötetet jegyző – és legalább ennyiben társszerzőként közreműködő, némelyikben románul is publikáló – Puskel Péter megkapta többek között már a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének Aranytollát, az RMDSZ Ezüstfenyő-díját, a Romániai Írók Szövetsége aradi szervezetének a díját, de ezúttal a román többségű megyei önkormányzat ismerte el életművét.Iustin Cionca megyei tanácselnök Arad megye kulturális nagykövetének nevezte ki az egyébként román–orosz szakos tanári végzettségű publicistát, akinek az újságírói pályája 1968. április elsején kezdődött az akkori megyei magyar pártlapnál, a Vörös Lobogónál, és amelynek jogutódja, a Nyugati Jelen mellett a mai napig is kitart.

Köszönöbeszédében az ünnepelt úgy fogalmazott, hogy hírlapírói munkája közben döbbent rá arra, hogy az újságcikkek tiszavirágéletűek, hiszen a másnapi újság csak egy értéktelen papírdarab, és ekkor döntötte el, hogy valami maradandóbbat alkot, a letűnt időket, a történelmi kort kutatja majd. „Mindvégig Arad szeretete vezérelt, az aradi – főleg magyar – emlékhelyek, épített és szellemi örökség megóvása” – mondta a lokálpatrióta, nyomdászcsalád sarjaként született Puskel Péter, aki bevallása szerint előbb tanult meg olvasni, mint beszélni.

A megyeháza tanácstermében összegyűlt, jobbára a magyar kor- és pályatársakból, tisztelőkből álló közönség előtt méltató beszédet mondott az ünnepeltről Doru Sinaci, a megyei könyvtár igazgatója, Bognár Levente aradi alpolgármester, valamint helybéli román értelmiségiek.

Kapcsolódók

Kimaradt?