Spontán költészetnapi gyerek-utcazene volt Csíkszeredában

Rendhagyó költészetnapi programot tartott a Gutenberg Könyvesbolt. A csíkszeredai sétálóutcában ugyanis spontán utcazenét adtak Szabó Enikő színművész vezetésével a gyerekprogramjairól népszerű csíki könyves vállalkozás csütörtök délutáni eseményére érkezettek.

Utcazenélésbe csapott át Csíkszeredában a Gutenberg Könyvesbolt csütörtök délutáni gyerekfoglalkozása. A magyar költészet napja témában meghirdetett tevékenység elején ezt még csak a kirakatokon Csíkban szokatlan erővel becsiklandozó napsugarakból lehetett sejteni, amúgy minden a megszokott pazar hangulatban zajlott. Megszokott, lévén, hogy a Gutenberg nevű könyves vállalkozást (kiadót, nyomdát, és csíkszeredai-, székelyudvarhelyi-, marosvásárhelyi könyvesbolt-hálózatot) működtető Tőzsér-házaspárnak nagyon fontos az értő olvasók nevelése, és ezért programszerűen sokat vállalnak: például évek óta, minden csütörtökön ingyenes, tematikus foglalkozásokat szerveznek gyerekeknek, szakemberek, pedagógusok, képzőművészek, színművészek felkérésével.A csütörtöki foglalkozást házigazdaként, a minden alkalommal bekapcsolódó boltvezető, Tőzsér Kinga vezette fel, és Szabó Enikő, a Csíki Játékszín színművésze hozta el ezúttal is kedvelt gitárját és megzenésített verseit.

A foglalkozás elején tisztázták József Attila és a magyar költészet napja összefüggését, és szokás szerint diavetítéssel kezdték a programot: a bolt hátsó mozi-kuckójában József Attila Altató című versének animációját nézték meg a gyerekek. Ezután, a meghirdetettekhez híven, minden gyerek elszavalhatott egy verset a kis csapatnak, majd Szabó Enikő verseket olvasott fel, köztük kortárs költők szerzeményeit és klasszikus alkotásokat is.Ezt követően gitárkísérettel előadott két-három általa megzenésített verset, de ekkor már mindent elborított a hatalmas üvegablakokon beáramló meleg. Így hatalmas harmóniában, improvizatív módon kiültek a bolt elé, és a különböző verseket ritmushangszerek kíséretében szavalták el közösen, egymás-, és a sétálóutca járókelőinek örömére.

„A legnagyobb öröm az volt számomra, hogy a foglalkozás elején még félrehúzódó kisfiú, akit odabent aggódva igyekeztem bekapcsolni a hangulatba, ekkor már oldottan, tiszta örömmel ütötte a csapattal együtt a dobokat” – számolt be a program végén a Maszolnak Tőzsér Kinga. Mint jelezte, a magyar költészet napjára hangolódva verseket olvastak, szavaltak és énekeltek az udvarhelyi és vásárhelyi boltokban is: mindenki magával hozhatta a kedvenc gyermekversét, amelyet felolvashatott, elszavalhatott, elénekelhetett, vagy akár le is rajzolhatott.A remek hangulatról számunkra az is árulkodott, hogy a gyerekek egy része még a záróra után félórával is a bolt előtt játszadozott együtt, és, mint egyikük elmesélte: ők az aznapi első találkozáskor már „életre szóló barátságot” kötöttek.

Kapcsolódók

Kimaradt?