Borges kapta meg elsőként azt az irodalmi díjat, amit most Cărtărescu is

Mircea Cărtărescu kapta az 50 000 euró értékű Premio Formentor de las Letras 2018 díjat, amelyet korábban többek között J.L. Borges vagy Samuel Beckett is megkapott, írja a News.ro hírportál.

Az El Pais spanyol napilap közölte a zsűri indoklását, amely szerint Mircea Cărtărescu életműve az emberi lelkiismeret radikális átalakulását célozza.

A rangos díjat korábban J.L. Borges, Samuel Beckett, Nathalie Sarraute, Saul Bellow, Witold Gombrowicz, Dacia Maraini, Jorge Semprun, Carlos Fuentes, Juan Gotysolo, Javier Marias, Enrique Vila-Matas, Ricardo Piglia és Alberto Manguel is megkapta.

A Premio Formentor de las Letras nemzetközi díjjal olyan szerzők életművét ismerik el, akik az irodalomnak szentelték az életüket, hogy így őrizzék meg kulturális örökségüket. Először 1961 és 1967 között ítélték oda, majd hosszú szünet után 2011-ben indították újra.

Az 1956-os születésű Mircea Cărtărescu a Bukaresti Egyetem tanára, költő, prózaíró, irodalomkritikus és publicista, a Román Írószövetség, a romániai PEN Club és az Európai Kulturális Parlament tagja. Több mint 25 saját kötete jelent meg, emellett számos antológiában szerpel. Könyveit 24 nyelvre fordították le.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?