Megnyitották Bukarestben a Bánffy Miklós emlékkiállítást

Ma is időszerű, ahogy Bánffy Miklós politizált, és ahogy magyarságát és európaiságát megélte - hangsúlyozta Martonyi János külügyminiszter hétfőn Bukarestben, ahol megnyitotta a 140 éve Kolozsváron született művész és politikus emlékének szentelt vándorkiállítást.

A Külügyminisztérium, Magyarország bukaresti nagykövetsége és a Balassi Intézet Bukaresti Kulturális Központja által közösen szervezett kiállítás megnyitóján Martonyi János elmondta: a magyar történelem szempontjából Bánffy elsősorban külügyminiszter volt (1921-1922), ő érte el, hogy a trianoni döntést követően népszavazást írtak ki, amelynek eredményeképpen Sopron magyar maradt.banffy

"Időszerű, amit ő írt, és időszerű az a mód, ahogy ő politizált, ahogy a magyarságát és az európaiságát és a közép-európaiságát megélte, ahogy fölfogta a magyarság viszonyát más népekkel, többek között a románsággal. Tehát nagyon sok minden van, amit tanulhatunk tőle" - méltatta Bánffy Miklóst a magyar külügyminiszter.

A kiállítás az Erdélybe visszatért Bánffy Miklós írói, grafikusi, rendezői, jelmez- és díszlettervezői pályáját állítja középpontba, ugyanakkor célja, hogy a román fővárosban újra felhívja a figyelmet a hetven évvel ezelőtt titkos megbízatással a Hitler-ellenes erőkkel Bukarestben tárgyaló egykori magyar külügyminiszterre.

A Bukaresti Balassi Intézet a vándorkiállítás tizenkettedik helyszíne, innen a Moldovai Köztársaságba, majd Hollandiába szállítják a közel kétezer képet tartalmazó gyűjteményt.

Tavaly november 16-án, a magyar diplomácia napja alkalmából Bánffy Miklós nevét vette fel a Külügyminisztérium szakkönyvtára Budapesten.

Kimaradt?