Felszabadító ráközelítés a csíkszeredai Új Kriterion Galériában

Zoom in (Ráközelítés) címmel nyílt meg szerda este Csíkszeredában Zoltán Béla Bukarestben élő képzőművész kiállítása az Új Kriterion Galériában.

Alapvetően papírra rögzített akriláttűnéseket szemlélhetünk bő két hónapon át Csíkszeredában, a kortárs művészekre összpontosító Új Kriterion Galériában olyan műveken, melyekre alkotójuk a festékrétegeket festőhengerrel, festékszóróval, festőkéssel, csepegtetéssel juttatta a vászonra.

A valóság képeiből készít kivágásokat, s ezek a ráközelítések tükrözik alkotójuk, Zoltán Béla képzőművész választásait, egyéni hangsúlyait – fogalmazott a Csíkszeredában szerda este, Zoom in (Ráközelítés) címmel megnyílt egyéni tárlatról Adrian Buga műkritikus. A tárlatot az 1977-ben született, Kolozsvárott művészeti- és dizájntanulmányokat végzett művész jelenlétében Részegh Botond, a galéria művészeti vezetője nyitotta meg.

Adrian Buga műkritikus a Csíkszeredában június 18-ig látható tárlatanyagról úgy véli: „aprólékos, egyirányú világ – a részleteké”, lévén, hogy „Zoltán Béla tekintete rendelkezik a zoom in (a ráközelítés) automatikus erejével, így a vizuális tapasztalat megsokszorozódik”.

A kiállítás katalógusában is szereplő méltatás szerint a ráközelítés eredményei: gyárkapuk, városrészek, metróállomások vagy rozsdás vaskerítések részletei, és mindezek „bonyolult vizuális atlaszát képezik alkimista alkotójuknak, akinek ihlete mindenütt tetten érhető: a válogatásban, a kompozícióban, a képek kivitelezésében. Festészete intuitív, felszabadult és egyben felszabadító”.

A művész Adrian Buga szerint olyan urbánus részleteket szeret kutatni, melyekben együttléteznek a felismerhető (figuratív) alakzatok a tiszta festészeti (absztrakt) felületekkel: „a vizuális megismerés és teremtés folyamatában a művész ráközelít a képre, újjáépíti azt és megpróbálja új képpé alakítani. Ez a megfestett világ közel áll hozzánk. Zoltán Béla részletei szorosan kapcsolódnak „ráközelítő-készülékéhez”, fáradhatatlanul kutató szemeihez, belső látásához”. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?