Szerelmi bájital húsvétra a Kolozsvári Magyar Operától

Új szereposztással játsszák Kolozsváron Gaetano Donizetti Szerelmi bájital című operáját, az előadásra húsvét alkalmából egy jeggyel két személy mehet be.

Az opera közleménye szerint Gaetano Donizetti korának egyik legtermékenyebb zeneszerzője volt. Örökérvényű művei közül ma is a világ zenés színházainak repertoárján találjuk a Szerelmi bájital mellett a Don Pasquale című vígoperát, vagy a tragikus hangvételű Lammermoori Luciát.Szerelmi bájital Donizetti operái közül talán a legnagyobb népszerűségnek örvend – életében is ezt tűzték a legsűrűbben műsorra. A librettót Bellini szövegkönyvírója, Felice Romani írta Scribe egyik színművéből, és a végeredmény ügyesen ötvözi a csípős komédiázást a mélyen átérzett pátosszal, ami a 19. század legvarázslatosabb operai csemegéjét eredményezi. 

Szebbnél szebb dallamok követik egymást, és Rossini operáival ellentétben – amelyek sok esetben túl korán elpuffogtatják sziporkáikat – a Szerelmi bájital fokozatosan válik egyre figyelemre méltóbbá. A keményszívű Adina (szoprán), a puhány Nemorino (tenor) és a szószátyár Dulcamara (bariton) számára Donizetti egyaránt olyan dallamokat írt, amelyek Romani szövegénél pontosabban festik le a lelkükben végbemenő változásokat.

A történet szerint a szegény parasztlegény, Nemorino jobb híján a csodadoktor, Dulcamara bájitalában hisz, míg bálványa, Adina lassan látja be, hogy nem a pénz, hanem az elkötelezettség ereje tud megtartani egy kapcsolatot. Míg a fiatalok egymásra találnak, Dulcamara is megtömi a tárcáját, a közönség pedig újra hallhatja a mára operai örökzöldnek számító bravúráriákat és kettősöket, a boldog végkifejlet biztos tudatában.

A Kürthy András rendezte előadás új szereposztással kerül színpadra március 29-én csütörtökön, 18.30 órai kezdettel. Adina szerepében Fülöp Tímeát, míg Nemorino szerepében Ștefan von Korch énekművészt láthatja a közönség. További szereplők: Peti Tamás Ottó, Mányoki László, Antal Lívia, Veress László, Göllner Délia, Tóth Márton. Az előadás karmestere Jankó Zsolt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?