Újra látható a Double Bind román-magyar előadás Marosvásárhelyen

Ismét műsorra tűzte a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kincses Réka és Alina Nelega Double Bind című előadását, amelyet 2014 decemberében mutattak be közösen a Tompa Miklós Társulat és a Liviu Rebreanu Társulat művészei.

Az előadás, amely nemzeti öntudatról és kisebbségről, nacionalizmusról és individualizmusról, európaiságról és helyi öntudatról szól, román és magyar színészek, valamint Kincses Réka író, rendező és Alina Nelega drámaíró együttműködésében valósult meg. A produkció alkotói úgy mutatják meg a világot, amilyen, a többségtől a kisebbség felé, és viszont, olvasható a színház közleményében.Az előadásban Monica Ristea, Berekméri Katalin, Elena Purea, Pál Emőke, Laura Mihalache, Csíki Szabolcs, Andrei Alexandru Chiran, Barabási Tivadar, Claudiu Banciu, Bartha László Zsolt, Cristian Iorga lép színpadra, a zenét Ada Milea szerezte, a szövegek fordításában Kacsó Judit-Andrea és Florentina Váry működött közre.

A darab történetei megrendítők: a külföldről hazatérő magyar teljesen más utcaneveket mond a kezdő román taxisnak, mint amit a GPS ismer. Egy tévés vitaműsort feldolgozó jelenetében a résztvevők egymás torkának esnek a magyarok autonómiája kapcsán, csak akkor lesz teljes egyetértés, ha a nők vagy a melegek politikai szerepvállalása kerül szóba – mindkettőt mereven elutasítják. És vannak erős, nagyon erős mondatok is: „ebben a városban nekünk múltunk van, nekik jövőjük”, mondja például valaki. A külföldről hazatérő nő, aki visszakéri államosított házát, megállapítja, hogy „a főtér átköltözött Marosvásárhelyről Târgu-Mureșbe”.
És hogy mi a megoldás? Maradjon ki-ki a maga előadásával, a maga nemzetével, a maga Vásárhelyével? Mikor tudjuk valóban elfogadni a másikat? Majd ha már csak néhány székely marad egy rezervátumban, népviseletben, népdalokat énekelve-táncolva a fotózó kínai turistáknak? És mi lesz a magyarokkal, ha kihal belőlük a panasz? A szomorúság, a nyavalygás, a kisebbségi lét felett érzett otthonos, meleg érzés?
Talán a Marosvásárhelyen végzett anyaországi és székelyföldi színészek egyszer azt is megmutatják.
– idézi a színház közleménye Lukács Csaba kritikáját.

A román és magyar nyelven játszott, kölcsönösen feliratozott előadás április 10-én., kedden 19:30-tól tekinthető meg a Kisteremben.

Jegyek válthatók a Színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (keddtől péntekig 12.00-17.30 óra között, telefon: 0372 951 251) és a Színházban működő jegypénztárban (keddtől péntekig 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával, telefon: 0365 806 865) és online.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?