Sepsiszentgyörgy perifériáján ünnepelték a bábszínházi világnapot a Cimborák

Kisgyerekektől és nagyszülőkig mindenkit megmozgatott a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben szervezett bábszínházi előadássorozat, amellyel a Cimborák Bábszínház ünnepelte meg szerdán a bábszínház világnapját.

A tavaly indított „Bábszínház a periférián” akció sikerén felbuzdulva idén a sepsiszentgyörgyi roma negyed multifunkcionális központjában két alkalommal, rendkívül hálás közönség előtt mutatták be A három kismalac című produkciót. Március 21-én több éves hagyomány szerint a magyar nyelvű bábszínházak megünneplik a bábszínházi világnapot és rendhagyó helyszíneken várják a közönségüket.

A Cimborák társulat „Bábszínház a periférián” címmel Sepsiszentgyörgy perifériáján lévő lakónegyedekbe vitte előadásait, így tavaly az Állomás és Csíki negyed-, idén az Őrkő roma negyed lakóit örvendeztették meg előadásukkal. Ezáltal olyan közönségnek nyílott alkalma, hogy átélje a bábos történetek különleges élményét, akiknek egyébként nincs erre lehetőségük.A Cimborák bábszínház A három kismalac című előadását Nagy Lázár József rendezte, Lukács Emőke, Páll Gecse Ákos, Szucher Ágnes és Vincze Tímea bábosok játsszák. „Minden döntésnek van következménye. Erről szól ez a történet: a döntésekről – legyen az jó vagy rossz, akár elhamarkodott – és ezeknek a következményeiről, főleg akkor, amikor még ebben az idilli környezetben is ott ólálkodik a farkas!”, írja a darabról a sepsiszentgyörgyi bábszínház.

A Cimborák bábszínház célja, hogy Sepsiszentgyörgy és Kovászna megye gyermekközönségét művészi igénnyel készülő bábelőadásokkal lássa el, hogy óvodásoknak, kisiskolásoknak illetve középiskolásoknak szóló előadásokat készítésen. Törekvéseik kiterjednek a népmesék, néphagyományok kiemelkedő jelentőségének, ezek identitásformáló tulajdonságának, kultúraépítő és kultúramegőrző jellegének tudatosítására.

A halhatatlanságra vágyó királyfi a színházi világnapon!

A Cimborák Bábszínház március 27-én A halhatatlanságra vágyó királyfi című magyar népmese alapján készült bábjátékával ünnepli meg a Színházi Világnapot. „Egy kicsi királyfi a hosszú vándorlásai után szomorúan tér vissza apja birodalmába, mert nem találta meg azt, amire igazán vágyik. Elszántan kel újra útra, hogy addig haza se térjen, amíg meg nem találta azt a birodalmat, ahol a Halálnak nincs hatalma. Vándorútja során találkozik a Saskirállyal, a Kopasz királlyal és a Kék ország úrnőjével, akik varázserejű ajándékokkal segítenek neki eljutni a Halhatatlanság királynőjéhez. A népmesei világ e bábjátékban árnyjáték technikával és élő játékkal elevenedik meg a nézők szeme láttára. Az előadást kedden 18 órától minden 4 év fölötti nézőnk megtekintheti a Cimborák Bábszínház stúdiótermében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?