A paraszti világ ábrázolásától a széki asszonyokig – Korniss-tárlat nyílik a héten Bukarestben

Korniss Péter szinte két évtized után tér vissza Bukarestbe, legutóbb 1999-ben a Román Nemzeti Parasztmúzeumban volt egyéni kiállítása. Ez alkalommal munkái két helyszínen láthatók: a Balassi Intézet bukaresti központjában március 20-tól április 10-ig, illetve a Román Nemzeti Szépművészeti Múzeum Kretzulescu termeiben március 22. és május 7. között.

Korniss Péter kolozsvári születésű, a kortárs magyar fotográfia egyik meghatározó alkotója, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus. „Meg kell örökíteni azt, ami hamarosan eltűnik” – vallja hivatásáról Korniss.

Március 20-án 19 órától a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet kiállítótermeiben a hatvanas-hetvenes években készült, a hagyományos paraszti világot ábrázoló alkotásait mutatják be a budapesti Várfok Galéria és az intézet közreműködésével. Az esemény kurátora Kovács Krisztina művészettörténész, a galéria munkatársa. A kiállítást Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese nyitja meg, valamint Liviu Constantinescu, Románia Nemzeti Szépművészeti Múzeumának megbízott igazgatója és Radu Igazság, a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára.

A kiállítás külön érdekessége, hogy a szervezők elképzelése szerint a tárlatanyag mellett kivetítőn lehet majd folyamatosan követni a fotóművészről munka közben készült fotográfiákat is. A megnyitón jelen lesz Korniss Péter is, aki értesülésünk szerint az egész hetet Bukarestben kívánja tölteni, hogy a lehető legtöbb kulturális eseményen részt vehessen, valamint felfedezhesse a környéket.

Csütörtökön, március 22-én a Román Nemzeti Szépművészeti Múzeumban nyitják meg a Folyamatos emlékezet kiállítást, amely Korniss életművét új összefüggések mentén mutatja be – a 60-as, 70-es évek román, szlovák és magyar falvakban készített fotográfiáitól a legújabb, széki asszonyokat bemutató sorozatáig látható majd a válogatás.

A bukaresti kulturális központ igazgatójától, Kósa András Lászlótól megtudtuk: az intézmény székhelye nem rendelkezik akkora kiállítófelülettel, amekkorára szükség lett volna a nagy volumenű tárlatanyaghoz, ezért hónapok óta zajlanak az előkészületek ahhoz, hogy technikailag megfelelő, és a látogatók számára is könnyen hozzáférhető helyszíneken lehessen megtekinteni a tárlatot.

A kiállítás hat sorozatot mutat be. Négy szereplő történetét meséli el – a szénaforgató lány, Boldizsár Mari, Bálint Anna és Ioan –,  széki asszonyokat ábrázol Budapesten, valamint a paraszti sorban élő embereket a saját környezetükben. „A történetekbe ágyazott képek személyes oldalát tárják fel az életműnek, valamint kiemelik azt a konzekvens törekvést és tudatos alkotást, mely Korniss munkásságát 50 éve átfogja és teszi az egyik leghitelesebb fotográfiai életművek egyikévé”– áll a március 22-én, 18 órai kezdettel tartandó tárlatnyitó meghívójában.

Korniss Péter (Kolozsvár, 1937) a magyar fotográfia legendás alakja. Munkássága az egyik leggazdagabb magyarországi fotográfiai életmű. Hírnevét dokumentarista fotósként alapozta meg elsősorban a paraszti életforma és kultúra fotózásával Kelet-Európában. Ez a téma életművének vezérfonala, az 1967-ben készített első táncházas képeit, az utóbbi évek konceptuálisnak tekinthető, betlehemeseket vagy a széki asszonyokat bemutató fotósorozatokat is ennek szellemében készítette. Mindemellett Korniss a világ különböző tájain készített sorozatokat, többek között Észak- és Dél-Amerikában, Dél-Jemenben, Szibériában. 1978-ban kezdett el foglalkozni az ingázó munkások életével, tíz éven keresztül kísérte nyomon Skarbit András életét: A vendégmunkás (1988) című sorozata a magyar kortárs fotográfia egyik mérföldkövének tekinthető. Ötven évet felölelő munkássága előtt 2017-ben a Magyar Nemzeti Galéria monumentális életmű-kiállítással tisztelgett – ő az első élő magyar művész, aki ebben részesülhetett –, ezzel párhuzamosan pedig a Várfok Galériában is nyílt egyéni kiállítása. A tárlat az utóbbi évek leglátogatottabb egyéni kortárs kiállítása lett Magyarországon.

Kapcsolódók

Kimaradt?