A Régizene Európai Napja: barokk érzések táncra és csembalóra Csíkszeredában

A tavasz első napján megtartott Régizene Európai Napját különleges előadással ünneplik idén Csíkszeredában: a Baroq'eMotion előadást a Bukaresti Régizenefesztivál hozza el.

A Csíki Mozi termében március 21-én 19 órától különleges előadásra hívja az érdeklődőket a Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK). Amint azt a Régizene Európai Napja alkalmából második éve bekapcsolódó, Csíkszeredai Régizene Fesztivált szervező intézmény hírül adta: a Baroq'eMotion előadáson egy régizenei alapú, de modern előadást követhetünk.Az előadás – melyet egyébként 2016-os bemutatója óta nagy sikerrel játszanak régizenei rendezvényeken –, a 17-18. század emberének kifinomult művészetét értelmezi és helyezi át a 21. század technikai vívmányainak világába. Az előadást a számos rövidfilm- és dokumentumfilm rendezőjeként ismert Laurențiu Calomfirescu rendezte, aki egyébként Marosvásárhelyen végezte rendezői tanulmányait.

Az előadás zenei koncepciójának kidolgozója Raluca Enea csembalista, aki a bukaresti George Enescu Filharmónia előadóművésze, illetve a Bukaresti Régizene Fesztivál művészeti vezetője is. Az előadáshoz írt ismertetőjében úgy fogalmaz: „a Baroq’eMotion egy olyan fogadás, amely során megmarad a barokk pompája és gyöngédsége, de hozzáadódik a kortárs minimalizmus, a technika és a média eszközeinek kiegészítésével.”Mint azt részletezi: az előadásban különlegesen olvad egybe a konformizmus és nonkonformizmus, és állnak párhuzamba az évszázadokkal korábbi elegáns ruhák, kifinomult illatok, illetve a modern korra jellemző egyszerű és kényelmes ruházat, amelyet az állandóan siető ember visel, aki néhány másodpercben „kommunikál” több száz kilométeres távolságokba. Az előadás koreográfusa Juhász Csilla.

Műsoron:
Jean Philippe Rameau (1683–1764) - „Les Indes Galantes – Balet, reduit a quatre grands concerts” (1735/36) gyűjteményből: Entrée (des quatre Nations dans la Courd’Hébé)
Jean Philippe Rameau (1683–1764) - „Pièces de clavecin avec une methode pour la mechanique des doigts” (1724) gyűjteményből, Suite en mi mineur: Allemande – Courante – Gigue en Rondeau – 2e Gigue en Rondeau – Le Rappel des Oiseaux – Rigaudon – 2e Rigaudon – Double du 2e Rigaudon – Musette en Rondeau – Tambourin – La Villageoise (Rondeau)
Antoine Forqueray le Père (1650–1714) / Jean-Baptiste-Antoine Forqueray le Fils (1699–1782) –„IIe Suite din Pièces de viole composées par Mr. Forqueray le Père”. Mises en Pièces de Clavecin: La Mandoline – La Buisson. Chaconne
Johann Sebastian Bach (1685–1750) – szóló csembalóra írt d-moll szonátából (BWV 964): Adagio - Allegro. Fuga
Antonio Soler (1729–1783) – Fandango

Előadók:
barokk tánc / kortárs tánc: Juhász Csilla
csembaló: Raluca Enea / Aysel-Luiza Pușcașu (aki Raluca Enea osztályában végzett a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyeteme előadóművészi tanszékén)

A HMKK meghívójában jelzi: a koncerten első alkalommal szólal meg a csíkszeredai közönség előtt az a flamand csembaló, amelyet a csíkszeredai fesztivál kapott Svájcból Regina Härditől, a csíkszeredai régizenei nyári egyetem visszajáró oktatójától, az erdélyi származású Fülöp Mária csembalótanár közvetítésével.

A REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne) Európai Régi Zenei Hálózat 2013-ban nyilvánította március 21-ét, Johann Sebastian Bach születésnapját és egyben a csillagászati tavasz kezdetét a Régizene Európai Napjává. A kezdeményezők az Európa-szerte szervezett koncertekkel, konferenciákkal és zenei rendezvényekkel hívják fel a figyelmet az európai régizene kulturális örökségére és sokszínűségére.
Juhász Csilla és a Codex Együttes | fotó: Bukaresti Régizenefesztivál Középen: Juhász Csilla | fotó: Bukaresti Régizenefesztivál Juhász Csilla és Raluca Enea | fotó: Miluta Fluieras Juhász Csilla és Raluca Enea | fotó: Miluta Fluieras

Kapcsolódók

Kimaradt?