Könyv és vándortárlat Thorma János emlékére

Thorma János élete és munkássága című előadásra és könyvbemutatóra kerül sor augusztus 8-án, szerdán délután 18 órai kezdettel Kolozsváron, az Agapé szálloda Heltai termében. Nagybányán, a festő egykori lakhelyén pedig augusztus 9-étől megtekinthető a THORMA. Thorma János (1870 – 1937) nemzetközi vándorkiállítás kollekciójának 30 darabja.

A kolozsvári rendezvény meghívottai:

Dr. Bay Miklós (Regensburg), a Thorma János nemzetközi vándorkiállítás kurátora, Szakál Aurél (Kiskunhalas), a Thorma János nemzetközi vándorkiállítás kurátora, Véső Ágoston festőművész (Nagybánya), a Nagybányai Képzőművészeti és Kulturális Egyesület képviselője, Dr. Ioan Marchis művészettörténész (Nagybánya), az Archeus Kulturális Alapítvány képviselője. Az est házigazdája és szervezője a Kolozsvári Főkonzulátus. 

A Kiskunhalason született, majd Nagybányára átköltözött Thorma János a magyar festészet egyik legkiemelkedőbb alakja. Pályafutását 1887-ben Budapesten Székely Bertalannál kezdte, majd 1888-ban a müncheni Hollósy-iskolában és 1889-ben a Bajor Királyi Képzőművészeti Akadémián folytatta. Thorma János 1896-ban az európai hírűvé vált nagybányai művésztelep egyik alapítója, s évtizedekig sok művész nevelője volt. A mester főleg realista és 1848-1849-es témájú festményeiről nevezetes. Kései korszakában azonban impresszionista műveket is alkotott, de ezek kevéssé ismertek napjainkban.
A kiskunhalasi Thorma János Múzeum névadója halálának 75. évfordulójára jelentős vándorkiállítást szervezett a 2012-2013. évre. A vándorkiállítás Thorma életének helyszíneire viszi vissza a művész képeit. Mintegy száz festmény bemutatására kerül sor Thorma szülőföldjén, lakóhelyén, iskolavárosaiban. A tárlat anyaga Magyarország, Németország, Románia múzeumaiból és magángyűjteményeiből származik. A vándortárlat kollekciójának egy része augusztus 9-től Nagybányán tekinthető meg, a Millenium II Galériában. A kiállítás-sorozatot a Magyar Nemzeti Galériában nyíló tárlat zárja 2013 februárjától három hónapos időtartammal.

THORMA. Thorma János (1870 – 1937) nemzetközi vándorkiállítás címmel megjelenik a kiállítás katalógusa is.

Thorma János képei szemügyre vehetők a nagybányai művésztelep honlapján is, itt.

Kimaradt?