Román bojkott a Szent György Napokon

Nem hoz előadókat az idei Szent György Napokra az ASTRA Egyesület Hargita és Kovászna megyei fiókszervezete.

Közleményükben kifejtik, a bojkottal tiltakoznak a városvezetés döntése ellen, hogy az általuk meghívott népdalénekest nem engedik fel a főtéri nagyszínpadra. A Maria Creţu-Graur alelnök által aláírt szövegben úgy fogalmaznak, nehezményezik, hogy a Szent György téri Közösségi Színpad idén átköltözik a művészeti líceum udvarára, sokkal kisebb lesz, hiszen az elmúlt két év során meghívottjaik ott szerepeltek.

Értetlenkedve állnak a döntés előtt, hogy meghívottjuk, aki egy híres román népdalénekes nem léphet fel a főszínpadon. Úgy értékelik, hogy a városvezetés semmibe veszi a román adófizetőket. Úgy fogalmaznak, „nem érik a polgármester érvelését”. A bojkotthoz a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma is csatlakozik. A román szervezetek sajnálatukat fejezik ki, hogy a város román és magyar lakói nem élvezhetik a román folklór szépségeit. 

A városvezetés szintén közleményben fejtette ki álláspontját a bojkottal kapcsolatban. Sajnálattal vették tudomásul az ASTRA döntését. „Azt gondoljuk, hogy Erdély legnagyobb városünnepe 26 éves történelme alatt bebizonyította, hogy nyitott, kiegyensúlyozott kulturális programajánlatával hozzájárult ahhoz,  hogy az együtt élő nemzetek kölcsönösen megismerhessék egymás kulturális értékeit”- fogalmaznak a közleményben.

Elmagyarázzák, hogy a színpadok tematikai leosztásánál soha nem a nyelvi, hanem a műfaji sajátosságokat vették figyelembe. A főszínpadon a mainstream együttesek, a Közösségi színpadon a helyi fellépők, a Kultúrkertben a népzene, a dzsessz és világzene képviselői lépnek fel, az Ifjúsági színpadon pedig az újhullámosok. Idén az egyedüli változás, hogy a Közösségi Színpadot a Szent György térről a meghittebb, családiasabb 1956-os emlékparkba költöztetik.

Értelmezhetetlennek tartják, hogy a közösségi színpad a „román fellépők színpada” lett volna, hiszen minden színpadon mindig volt magyar és román fellépő. A közösségi színpadon tavaly 13 helyi román gyerekcsoport mellett 12 magyar csoport lépett fel, a nem helyi előadók aránya pedig 4 román és 8 magyar volt. Hangsúlyozzák, az ASTRA meghívottjának felajánlották, hogy lépjen fel a Kultúrkertben, ám ettől elzárkóztak, de a javaslat még mindig áll. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?