72 éves a marosvásárhelyi állandó színjátszás, miniévadot hirdet a Tompa Miklós Társulat

Idén ünnepli 72. születésnapját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. Ebből az alkalomból március 9. és 14. között miniévaddal készül a társulat Showkeys 2018 elnevezéssel, ahol a legfrissebb, illetve az utóbbi évek kulcselőadásait sorakoztatja fel. A program szerint nyolc színházi produkciót láthat a szakma és a nézőközönség. Az előadásokat szakmai beszélgetések követik, amelyek nyitottak, és bárki részt vehet azokon.

Bár már a 19. századtól folyamatos színjátszásról tudósít a korabeli sajtó Marosvásárhelyen, az állandó színház megalakulását ahhoz a 72 évvel ezelőtti eseményhez kötik, amikor Kemény János, Pittner Gábor és Tompa Miklós hármas igazgatásával március első napjaiban megalakult a társulat, amely jogilag a mai társulat elődjének tekinthető – ismertette Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója röviden a múltat. Arra is figyelmeztette a szerda délutáni sajtótájékoztató résztvevőit, hogy megalakulásakor a színház nagyon fontos politikai szerepet töltött be, az 1940-es évek végén újonnan szerveződő hatalom ugyanis törekedett arra, hogy más magyar kulturális intézmények mellett anyanyelvű színházat is létrehozzon. A színház pedig az évtizedek során meg is hálálta ezt a szerepet. Az identitás-problémája a ’90-es években kezdődött, azzal, hogy nem volt világos, hogy mit játsszon, mit üzenjen – emlékeztetett Gáspárik.

Az elmúlt hat év mérlege

Ez az alkalom, a 72. születésnap jó lehetőség arra, hogy mérleget vonjon a társulat, visszatekintsen az elmúlt hat évre, illetve előre a jövőbe. „Azt szeretnénk, hogy művelt, gondolkodó közönséggel legyünk körbevéve, akiket nem lehet félrevezetni, a gondolkodó embereket ösztönözzük, hogy még többet gondolkodjanak” – fogalmazott Gáspárik Attila, majd átadta a szót Keresztes Attilának, a Tompa Miklós Társulat művészeti vezetőjének, aki, mint mondta, nem biztos és bevált receptekkel próbálkozik, hanem inkább olyan úttal, amelynek gyötrelmei egyre-másra hozzák a munka gyümölcseit. Keresztes elmondta, a 70. évforduló óta minden évben megszervezik a miniévadot, amely tükre lesz annak, amit elértek a hat év alatt, amióta ebben a felállásban vezetik a színházat.

Showkeys: kulcspillanat

Marosvásárhelyen a kőszínház mellett még más társulatok is működnek, ezek leginkább a szórakoztatást tűzték zászlajukra Gáspárik Attila szerint, tehát leveszik a Nemzeti Színház válláról ezt a feladatot, így az az igazi, művészi munkákra összpontosíthat. A március 9. és 14. közötti miniévadnak a Showkeys nevet adták, ami egy kulcspillanatra utal, arra, hogy a színházi produkciókat kerekasztal-beszélgetések követik vagy azonnal az előadások után, vagy másnap délelőtt. A szakmai fórumok nyitottak, azokra bárki beülhet, hogy színházról, színészi munkáról, rendezésről, dramaturgiáról halljon. Negyven szakmabelit hívtak meg Lengyelországból, Olaszországból, Magyarországról többek közt, olyanokat, akik véleményére kíváncsiak, akik nyitottak az újra, a kísérletezésre, a művészire.

Gáspárik többször is hangsúlyozta, hogy nézők nélkül nem lehet színházról beszélni, a teltházban hisznek, ha negyvenen ülnek a nézőtéren, az nem ösztönzi a művészi alkotást – emlékeztetett olyan előadásra a színigazgató, amelynek a bemutatóján csak félig telt meg a nézőtér.

Szerdán megjelent a program, csütörtökre elfogytak a jegyek

Március 9-én, péntek este fél 8-kor a kisteremben Ivan Viripajev: Részegek című darabjának premierjével indul a miniévad. A Radu Afrim rendezésében színre vitt produkcióról másnap, március 10-én, szombat délelőtt 11-től hirdettek kerekasztal-beszélgetést az előcsarnokban.Szombat délután 4-től a kisteremben Jon Fosse: Szép című darabját játssza a társulat Adi Iclenzan rendezésében, este 7-től pedig Henrik Ibsen: Hedda Gabler című előadása van műsoron Keresztes Attila rendezésében. Március 11-én, vasárnap délután 5 órától a kisteremben Timur Vermes: Nézd, ki van itt! című szatírája tekinthető meg Theodor Cristian Popescu rendezésében. Ugyanaznap este 8 órakor William Shakespeare: Macbeth című tragédiája szerepel a műsoron a nagytermi stúdiótérben. Március 12-én, hétfő 19:30-kor Bartis Attila: A nyugalom című színműve tekinthető meg a kisteremben Radu Afrim rendezésében, kedden este 7-kor  a nagytermi stúdiótérben Anton Pavlovics Csehov: Sirály, szerdán este 7-től a nagyteremben Sütő András: Egy lócsiszár virágvasárnapja című drámája látható Sebestyén Aba rendezésében.

Ahogy a sajtótájékoztatón elhangzott, a szerdán megjelent programra csütörtökön már elfogytak a jegyek. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?