Mundruczó új filmjét a hivatalos mozibemutató előtt láthatják a marosvásárhelyiek

Február 28. – március 4. között hét nagyjátékfilmet és hét rövidfilmet tűz műsorra a 8. Marosvásárhelyi Magyar Filmnapok, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet és a marosvásárhelyi K'Arte Egyesület közös rendezvénye. A Művész Moziban román vagy angol felirattal láthatóak 2017 legjobb magyar filmjei.

A szervezők közleménye szerint a Marosvásárhelyi Magyar Filmnapok két kísérő rendezvénnyel indul: szerdán, február 28-án a G. Caffé-ban lesz a #sohavégetnemérős hangulati generációs film marosvásárhelyi premierje csütörtökön, március 1-jén pedig a K’ARTE Galériában nyílik a marosvásárhelyi származású, Franciaországban élő és alkotó Simon Emőke képzőművész Egy saját szoba című kiállítása.A program az elmúlt évben bemutatott nemzetközi fesztiválokon szerepelt és díjazott magyar filmekből áll össze. Az ötnapos programban, a nagyjátékfilmek mellett, lesznek animációs filmek, kisjátékfilmek, kísérleti filmek és egy erdélyi tematikájú dokumentumfilm is (Tehenesek), ez utóbbit a film alkotói is elkísérik.

A Marosvásárhelyi Magyar Filmnapok vetítéssorozata a Cannes-i fesztiválon 2017-ben nagydíjra jelölt, Mundruczó Kornél rendezte Jupiter holdja című filmmel kezdődik, melyet a romániai mozibemutató előtt vetítenek a marosvásárhelyi közönségnek. Műsorra tűzik emellett a Kút, a Brazilok, a Kojot, az 1945 című nagyjátékfilmeket, és a budapesti BuSho Nemzetközi Rövidfilmfesztivál 2017-es válogatását, többek között a fesztivál nagydíját elnyert Welcome-ot és a 2017-ben Oscar díjjal kitűntetett Mindenkit.

A Marosvásárhelyi Magyar Filmnapokat március 4-én az Oscar-díj átadásának előestéjén Enyedi Ildikó Testről és lélekről című film vetítésével zárják, így a marosvásárhelyi közönség is együtt szurkolhat az újabb magyar Oscarnak. A filmnapok teljes programja itt érhető el.

Kapcsolódók

Kimaradt?