Nyilvánossá válhat a világ egyik legnagyobb Picasso-gyűjteménye

A világ egyik legnagyobb Picasso-gyűjteményének tulajdonosa, a spanyol művész nevelt lánya új múzeum megnyitását tervezi a dél-franciaországi Aix-En-Provence-ban.

Catherine Hutin-Blay Picasso második feleségének lánya, ő örökölte Jacqueline Roque műgyűjteményét, és az Aix-En-Provence melletti Vauvenargues-kastélyt, ahol a párt eltemették. A Jacqueline és Pablo Picasso Múzeum nevet viselő intézményt nem itt, hanem egy kolostorban helyezné el az örökös, ahol mintegy ezer festményt állítanának ki, többet, mint amennyi a párizsi, az antibes-i, a barcelonai és a malagai Picasso-gyűjteményekben van, írja a The Art Newspaper.A lap szerint az aix-en-provence-i önkormányzat már 2017. december 13-án megszavazta, hogy a domonkos rendi kolostort és a mellette lévő templomi kerengőt 11,5 millió euróért eladja Hutin-Blay vállalkozásának.

A tervek szerint a múzeum 2021-ben nyílna meg, kiállítótere 1500 négyzetméter lesz, ebből ezer négyzetméteren állandó, ötszáz négyzetméteren időszakos kiállításokat fognak rendezni. Helyet fog adni egy Picasso-kutatóközpontnak, egy agyagműves műhelynek, szerveznek gravírozó workshopokat is. A becslések szerint az intézmény legalább félmillió látogatóra számíthat évente.

Hutin-Blay tulajdonában több mint kétezer műtárgy van, köztük több mint ezer festmény, ő a világ egyik legnagyobb Picasso-gyűjteményének a tulajdonosa. A kollekció különösen gazdag az 1952 és 1973 között készült alkotásokban, amikor Jacqueline Roque Picasso párja volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?