Világpremier a kolozsvári színházban: VR-színházi előadást rendez Adrian Sitaru

Adrian Sitaru a Kolozsvári Állami Magyar Színház filmrendezők a színházban sorozatának első meghívottja. Szombaton mutatják be Illegitim című előadását, amely világszintű újdonsággal szolgál: először alkalmazza színpadon a filmben lassanként teret hódító VR-technológiát.

A nézők eldönthetik, hogy VR-szemüvegeken keresztül vagy a színpadon követik-e a történéseket. Adrian Sitaru rendező a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy a technológia felhasználásával a valóság illuzorikus mivoltára szerette volna felhívni a figyelmet, arra, hogy mindenki a saját „virtuális valóságában él”.A VR-felvételek közelebbi, reálisabbnak tűnő nézőpontból követik majd az eseményeket, az elvontabb térben történő színpadi játék pedig hangban szinkronban lesz ugyan a felvétellel, a színészek játékában viszont apró eltérések lehetnek. „Az eltérés lehet egészen apró is, a színészek ugyanabban a ritmusban, ugyanazzal a hanghordozással játszva válthatnak például a józan és a részeg viselkedés között – ez teljesen megváltoztatja az előadást és a nézők percepcióját” – magyarázza a műsorfüzetben közölt interjúban a rendező.Az előadás egyébként nem Sitaru 2016-os azonos című filmjének színpadi adaptációja: az incesztus témája például meg sem jelenik majd benne. A hangsúly a családot széthúzó előítéletekre esik. Mint a rendező elmondta, tulajdonképpen a filmben látottak előzményéről van szó, a történet a forgatást megelőző színészi műhelymunkán improvizált jelenet alapján született, a szöveget Horváth Andor fordította magyar nyelvre.

A sajtótájékoztatón jelenlévő színészek a próbafolyamat legnagyobb kihívásaként a filmre jellemző eszköztelen színészi játékot, majd a hihetetlenül pontos, mégis kreatív színpadi munkát emelték ki. A 180 fokos VR-felvételek már február elején elkészültek, addig – amint a legidősebb fivért, Dávidot alakító Sinkó Ferenc elmondta – akkora szabadságot kaptak a rendezőtől, hogy néha elvesztek benne, a rendező által előírt szabályrendszer helyett saját rendet kellett kialakítaniuk. „Akárcsak az életben” – tette hozzá Sitaru. A felvétel elkészülése után pedig az volt a színészek feladata, hogy a filmmel szinkronban maradva mégis változtassanak annyit a formán, hogy az új értelmet adjon a látottaknak. A színészek valósággal „elemeikre hulltak” – fogalmazott a Viktort alakító Bács Miklós.Az előadás szereplői: Bács Miklós, Sinkó Ferenc, Pethő Anikó, Buzási András, Jerovszky Tímea / Imre Éva, Kali Andrea / Tordai Tekla, Györgyjakab Enikő, Marosán Csaba. Hilda és Mária kettős szereposztásban lesz látható, az eredeti elképzelés szerint mindig az a színésznő lesz színpadon, aki épp nem szerepel a VR-szemüvegben vetített felvételen. Az előadás díszletét és jelmezeit Carmencita Brojboiu tervezte, az operatőr a 2016-os mozifilmen is dolgozó Adrian Silișteanu, a vizuális effektekért a Digital Apes felel, a VR-technológiát az OroBlade biztosította. Az előadás dramaturgja Csép Zoltán, Molnár Levente pedig a rendezőasszisztensi feladatokat látta el.

A színház egyszerre 70 nézőt fogad az előadásra, Tompa Gábor viszont elképzelhetőnek tartja, hogy valós időben online is nézhetővé teszik majd. A színházigazgató egyébként hangsúlyozta, hogy az Illegitim – Sitaru filmes munkáihoz hasonlóan – kis költségvetésű előadás, hiszen a színháznak még mindig nem biztosított a költségvetése az évad második felére, így például a márciusra tervezett A velencei kalmár már biztosan nem valósul meg időben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?