Hét felújított Bergman-klasszikust hoz el a 17. TIFF

Ingmar Bergman születésének 100. évfordulójára átfogó retrospektív vetítés-sorozatot tűz műsorra a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) a svéd nagykövetséggel közreműködésben.

A Closeup Ingmar Bergman című rendezvényen a svéd rendező hét filmjének frissen restaurált digitális kópiáját vetítik, emellett bemutatnak egy portréfilmet, illetve a Bergman divatra és a képzőművészetre gyakorolt hatásáról szóló multimédiás kiállítást is.

Bergman nem kevesebb mint 60 filmet rendezett, ezek közül három nyerte el a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart, a rendező pedig 1971-ben tiszteletbeli aranyszobrot vehetett át az Amerikai Filmakadémiától.A kolozsvári fesztiválon nagyvásznon lesz látható a négy Oscart nyert, önéletrajzi ihletésű Fanny és Alexander (Fanny och Alexander, 1982), a meztelenség ábrázolása miatt megjelenésekor vitákat kiváltó Egy nyár Mónikával (Sommaren med Monika, 1953), az Arany Medve-díjas A nap vége (Smultronstället, 1957), az apokaliptikus A hetedik pecsét (Det sjunde inseglet, 1957), a Persona (1966) cenzúrázatlan változata, Ingrid Bergman utolsó filmes megjelenése, az Őszi szonáta (Höstsonaten, 1978), és Ingmar Bergman utolsó rendezése, a Saraband (2003), az 1973-as Jelenetek egy házasságból (Scener ur ett äktenskap) sorozat folytatása.A Bergman-filmek mellett levetítik Marie Nyreröd háromrészes dokumentumfilmjét, amely szinte teljes egészében Bergman Fårö-szigeti otthonában forgott. A Bergman Island (2004) című filmben a rendező gyermekkoráról mesél és legfontosabb filmjei kulisszáiba vezeti be a nézőt.

Bergman huszadik századi művészetekre gyakorolt hatásáról szól a kolozsvári Művészeti Múzeumban megszervezett Ingmar Bergman and his Legacy in Fashion and Art című fényképekből, cikkekből, interjúkból és videofelvételekből összeállított kiállítás.

A 17. TIFF-et május 25. és június 3. között szervezik meg Kolozsváron.

Kapcsolódók

Kimaradt?