Erdélyben is ünneplik a magyar széppróza napját

Február 18-án, Jókai Mór születésnapja ezentúl a magyar széppróza napjának ünnepe. A Magyar Írószövetség kezdeményezésére február 12-e és 23-a között több mint száz irodalmi program zajlik szerte a Kárpát-medencében, ezekhez csatlakozik az Erdélyi Magyar Írók Ligája is.

A szervezők közleménye szerint az E-MIL február 19-én, hétfőn három felolvasóesttel járul hozzá az ünnephez Szatmárnémetiben, Sepsiszentgyörgyön és Kolozsváron. Fischer Botond, Király Farkas és Márton Evelin a Szatmárnémeti Északi Színház kávézójában (Horea u. 3.) lép fel este hat órától. Beszélgetőtársuk Kereskényi Sándor.A sepsiszentgyörgyi Tein Teahouse-ban (Szabadság tér 2.) Bogdán László, Vida Gábor és Serestély Zalán olvas fel – ugyancsak este hat órai kezdettel – Szonda Szabolcs moderálásával.  György Attila, Molnár Vilmos, valamint Király László a kolozsvári Café Bulgakovban lép közönség elé este hat órai kezdettel, Demeter Zsuzsa kérdezi őket a prózaírás műhelytitkairól.

A magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott rendezvénysorozat programjai itt olvashatóak.

A Magyar Írószövetség novemberi választmányi ülésén hozott döntésével kezdeményezte, hogy február 18-án, Jókai Mór születésnapján rendezzék meg Kárpát-medence szerte a magyar széppróza napját, írja az MTI. Az időpont kiválasztását vita előzte meg: a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) április 14-ét, Esterházy Péter születésnapját javasolta, de a Magyar Írószövetség szerint ez túlságosan közel esik az április 11-i magyar költészet napjához. Hasonló okból vetették el Krúdy Gyula születésnapját, október 21-ét is, amely az 1956-os forradalom évfordulójához lett volna túl közel.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke a magyar széppróza napjának programját ismertető sajtótájékoztatón elmondta: megbeszélést folytattak a MKKE képviselőivel, ahol javasolták a szervezet számára, hogy esetleg Esterházy Péter-emléknapként emlékezzenek meg április 14-ről. A két szervezet megegyezett abban, közösen dolgoznak majd a magyar irodalom napja bevezetésén, amelyet szeptemberben rendeznének meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?