Egész éves színházünnepre készül a 25 éves Osonó Színházműhely

Egész éves programsorozattal ünnepli 25. születésnapját a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely. Az elmúlt negyed évszázadban országos és nemzetközi hírnevet szerzett független, alternatív színházi társulat a hétvégén, február 3-án ünnepelte 25. születésnapját, mondta a társulat vezetője, Fazakas Misi.

A társulatvezető beszámolója szerint az Osonónak 1993-as alapítása óta 164 tagja volt, közülük 52 személy maradt színház-közelben színészként, rendezőként, dramaturgként, táncosként, koreográfusként, díszlettervezőként vagy technikusként.Az elmúlt évek során összesen 22 előadást vittek színre, ebből 6 darab koprodukcióként készült el thaiföldi, marokkói, budapesti, olaszországi és sepsiszentgyörgyi társulatokkal. Fazakas Misi szerint tíz éve új alapokra fektetették az önfenntartó színházműhelyt, így az előadásaik mellett, ezernél több oktatási és szociális projektet szerveztek fiatalok és felnőttek számára. „A 25 év alatt összesen 1333 előadást tartott a társulat, amelyből 1068-at az elmúlt tíz évben, független színházként 3 kontinens 27 országának közel 297 településén. Az Osonó Színházműhely projektjeit és előadásait eddig 53 hazai és nemzetközi díjjal ismerték el”, összegzett Fazakas Misi.

A sepsiszentgyörgyi alternatív színházi társulat a jubileumi születésnapot olyan egész éven át zajló eseménysorozattal ünnepli, amelynek elsődleges célja az egyetemes színházkultúra megünneplése. „Idén az Osonó legfontosabb célja között szerepel azoknak az eszközöknek a továbbgondolása, amelyek által a Színház minél szélesebb réteghez tud eljutni, minél több embert tud megszólítani. A hagyományos-, fórumszínházi- és osztálytermi előadásoktól kezdődően, különböző képzéseken, táborokon, ifjúsági együttműködéseken és műhelyeken keresztül, a sepsiszentgyörgyi színházi társulatok számára megszervezett bowlingbajnokságon át a koncertig sok minden szerepel a társulat jubileumi programjában”, mondta Fazakas Misi.

A társulatvezető szerint a magyarországi Tiszta Formák Alapítvány által támogatott Osonó Színházműhely olyan független, alternatív színházi kezdeményezés, amely a létrejövő előadásokon túl párbeszédre törekszik a közönséggel, annak érdekében, hogy inspirációt adjon, hogy a nézők felelős és kreatív emberként keressék meg helyüket a társadalomban. A színházi, oktatási és szociális projekteken keresztül, az Osonó intenzív élményt biztosít a résztvevők számára, hogy saját önismeretük és másokkal való kapcsolataik fejlesztését elősegítse.

Fazakas Misi magyarázata szerint az Osonó kifejezés idézi azt a színházi formát, amelyet a társulat képvisel: közeledni, meghallgatni, meglátni a vándorló ember álmait, félelmeit, szenvedélyeit és örömeit, aztán a megfigyelt valóságokat olyan történetbe helyezni, amely tükörként hat a nézőre.

A sepsiszentgyörgyi társulat 2017-ben Európai Tehetségpont minősítést kapott, 2016-ban az Európai Parlament értékelése által az Ifjúsági Nagy-Károly Díj Nemzeti győztese lett, 2015-ben Regisztrált Tehetségponttá vált és 2012-ben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Csokonai Vitéz Mihály Közösségi díját vehette át. Az Osonó Színházműhely alapítója és vezetője 1993-1998 között Salamon András volt, 1998-tól a társulat vezetője Fazakas Misi.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?